Uitgelegd: hoe Max Verstappen tóch de titel gewonnen heeft in Japan

Het was verwarring en verbazing alom aan het einde van de door regen verkorte Grand Prix van Japan. Na een penalty voor Charles Leclerc werd Max Verstappen pardoes uitgeroepen tot wereldkampioen. De puntentelling voor opgeschorte races leek dat echter tegen te spreken. Maar hoe zit het nu eigenlijk?

Uitgelegd: hoe Max Verstappen tóch de titel gewonnen heeft in Japan

De finish van de Grand Prix van Japan leverde een bizarre anticlimax op. Na een dominante overwinning deed Max Verstappen zijn traditionele verhaaltje voor de microfoon van ex F1-coureur en Sky Sports analist Johnny Herbert over een welverdiende overwinning.

Net toen teamgenoot Sergio Perez aan het woord kwam werd de Nederlander echter opeens teruggevraagd. De FIA had namelijk net een penalty toegekend aan Charles Leclerc voor het afsnijden van de chicane in gevecht met Sergio Perez. Hierdoor werd zijn tweede plek een derde plek, en raakte Verstappen buiten handbereik.

Halve punten?

Althans, dat was de lezing van de FIA en de Formule 1. Ondanks de door regen opgeschorte race kende de organisatie namelijk volledige punten toe. In het verleden werden races waarbij minder dan 75% afgelegd was echter beloond met halve punten.

De farce van Spa 2021 bracht daar verandering in met een volledig nieuw, gefaseerd systeem, maar ook onder de nieuwe regels moet er minstens 75% van de race afgelegd zijn om volle punten toe te kennen. De verwarring en verbazing waren daarmee compleet.

Normale finish

In alle chaos was iedereen echter even vergeten de reglementen goed te lezen. Het systeem van verminderde puntentelling was namelijk helemaal niet van toepassing op de race in Suzuka.

Het artikel kan immers alleen gebruikt worden voor races die niet opnieuw gestart kunnen worden. Aangezien de race in Japan wel opnieuw van start ging en ook onder normale omstandigheden eindigde is dat niet het geval. De afstand die afgelegd werd tijdens de Grand Prix was dus helemaal niet relevant. De FIA kon gewoon volledige punten toekennen.

Volle punten, dubbele titel

Met 25 punten voor Max Verstappen en slechts 12 voor Charles Leclerc werd de titel dus in het voordeel van de Nederlander beslist. Helaas kreeg hij er op dat moment weinig tijd voor om het zich te realiseren. We zijn er echter zeker van dat hij vannacht alsnog een groot feest op zal zetten.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool