Pirelli vaart blind op vernieuwd Singapore: 'Het is bijna een volledig nieuwe race'

De Italiaanse bandenboer gaat met een hoofd vol vraagtekens aan de slag in Singapore. Vanwege de nieuwe 18-inch banden en het vernieuwde asfalt heeft Pirelli dit jaar opvallend weinig data.

Pirelli vaart blind op vernieuwd Singapore: 'Het is bijna een volledige nieuwe race'

Als hofleverancier van de Formule 1 kan Pirelli het eigenlijk alleen maar verkeerd doen. Wanneer de banden doen wat ze moeten doen hoor je er immers helemaal niemand over. Pas als het rubber sneller slijt dan de geloofwaardigheid van het kabinet of zelfs ploft zijn alle ogen opeens gericht op de Italianen. Sinds de overstap naar 18-inch banden begin dit seizoen zijn er echter opvallend weinig problemen geweest.

Volledig nieuwe race

In de aanloop naar de Grand Prix van Singapore heeft Pirelli's boegbeeld Mario Isola zich echter alvast even ingedekt. Vanwege drie jaar afwezigheid en een een nieuwe anti-porpoising asfaltlaag heeft Pirelli nu eenmaal bar weinig data van het stratencircuit. Isola gaf in zijn korte preview toe dat het gedrag van het 18-inch rubber op het Marina Bay Circuit lastig te voorspellen zal zijn:

"We hebben de spectaculaire nachtelijke actie van Singapore's straten gemist. Met 18-inch banden die een compleet andere compound en structuur hebben vergeleken met degenen die we drie jaar geleden gebruikten - bovenop nieuw asfalt dit jaar - is het bijna een volledig nieuwe race."

Zachtste compounds

Het uitzoeken van de juiste compounds was echter geen moeilijke klus voor Pirelli. Alleen het zachtste rubber heeft zin op het krappe stratencircuit vol langzame 90 graden bochten. Isola waarschuwt dat met name de achteras voor problemen zal kunnen gaan zorgen in de race. De teams zullen bovendien even moeten puzzelen om het voor de nieuwe ground effect auto's normale onderstuur te verhelpen, zonder de achterbanden teveel te belasten:

"Singapore draait helemaal om langzame bochten - alle 23 daarvan - en het maximaliseren van de tractie. We hebben de drie zachtste compounds voor maximale snelheid en grip maar passen op de achterbanden om de acceleratie uit de bochten te behouden. Vanwege de neiging van de nieuwste auto's om te ondersturen zal het nog belangrijker zijn om de juiste balans te vinden om een sterke voorkant te creëren zonder de tractie aan de achterkant te benadelen."

Verwaterde voorspellingen

Er is echter een grote kans dat de voorspellingen van Pirelli letterlijk in het water zullen vallen. De weersvoorspellingen voor dit weekend zien er namelijk nog altijd bijzonder vochtig uit. Met hevige onweersbuien in aantocht lijkt het zeer waarschijnlijk dat alleen de intermediates en de full wets getest zullen kunnen worden in Singapore.

Formule 1
  • BrunoPress, Red Bull Content Pool