Jos Verstappen haalt FIA onderuit: 'Ze hadden gewoon om 15:00 moeten starten in Monaco'

'The Boss' was niet bepaald onder de indruk van de gang van zaken rond de vertraagde start in Monaco. Volgens Verstappen senior is de FIA veel te soft geworden wat betreft regenraces. Ook de problemen met de startlichten waren volgens hem onacceptabel.

Jos Verstappen haalt FIA onderuit: 'Ze hadden gewoon om drie uur moeten starten in Monaco'

We moesten er afgelopen zondag even op wachten, maar uiteindelijk ging de Grand Prix van Monaco toch van start. Het veld ging achter de safety car op pad om de baan droog te rijden, totdat een nog zwaardere bui zorgde voor de eerste rode vlag.

Het leek een herhaling te gaan worden van de farce van Spa, maar uiteindelijk klaarde het alsnog voldoende op voor een echte race. Opnieuw werd er echter gekozen voor een rollende start vanachter de safety car.

Gestresst om druppels

Het paniekerige gehannes van de wedstrijdleiding viel niet in de smaak bij Jos Verstappen. In zijn column voor Verstappen.com trok de ex F1-coureur fel van leer tegen de FIA over de angstige manier waarop met regen omgegaan werd:

"Om eerlijk te zijn kwam ik niet met een goed gevoel weg bij het raceweekend in Monaco. En dat is nog op z'n zachtst gezegd. Allereerst denk ik dat ze gewoon hadden moeten starten om drie uur. Vandaag de dag lijk het alsof iedereen bij de wedstrijdleiding gestresst raakt bij de eerste tekenen van een paar druppels regen."

Professionele blunders

De onvoorspelbaarheid en mogelijke chaos van een natte race - die de FIA sinds het ongeval van Jules Bianchi zo nerveus maakt - is volgens Verstappen senior juist precies wat de fans willen zien. Starten achter de safety car op dezelfde banden haalt een hoop van de spanning weg. Daarnaast is het volgens Jos belachelijk dat de kapotte startlichten het hele feest op pauze konden zetten:

"Natuurlijk was het een chaotische start geweest en hadden de teams in dubio gestaan over welke banden de beste optie waren. Maar dat is wat mensen willen zien. Nu wachtten ze gewoon af, en toen bleek dat er ook nog eens problemen waren met de startlichten."

"De FIA, de organisatie of wie er ook verantwoordelijk voor is, zou een back up moeten hebben voor dit soort situaties en zorgen dat de apparatuur in order is. Nu krijgen we starts achter de safety car, wat in mijn optiek de spanning eraf haalt. Zeker op een circuit als Monaco. We zitten in een competitieve, professionele sport. Zaken zoals dit kunnen niet gebeuren."

"Rode vlaggen worden ook heel snel naar buiten gebracht vandaag de dag. Tsunoda raakte de vangrail met zijn linker voorwiel in de kwalificatie en er werd meteen een rode vlag gezwaaid. Je verpest het voor de andere coureurs."

Beroerde banden

Naast het geklungel van de FIA nam Verstappen de Pirelli Extreme Wets nog even op de hak. Het blauwgerande Cinturato rubber leek niet opgewassen te zijn tegen relatief kleine hoeveelheden staand water. Als succesvol regenrijder in zijn tijd weet Jos als geen ander dat Pirelli's prestaties onacceptabel zijn:

"Ik vind het ook ongelooflijk om te zien hoe weinig grip de rijders hebben op de full wets. Dit is niet nieuw voor de afgelopen race, maar is al een lange tijd aan de gang. Er zou iets aan gedaan moeten worden. Ze moeten ervoor zorgen dat de banden drie centimeter water aankunnen. We hadden dat vermogen vroeger ook, in de tijd met Bridgestone en Michelin."

Formule 1
  • Red Bull Content Pool