Michelin wil terug in de F1, mits deze dingen worden aangepast

De Formule 1 heeft voor de periode 2020-2023 een bandencontract uit te delen, en de kans is groot dat dit opnieuw naar Pirelli gaat. Toch is Michelin niet doof voor een terugkeer in de F1, alleen staan twee zaken in de weg.

Ten eerste botst de tender om bandenleverancier te worden met de voorgenomen vergroting van de wielmaat naar 18 inch. Michelin zou voor één seizoen een 13 inch-band moeten maken, en daarna weer een geheel nieuwe, terwijl Pirelli gewoon in 2020 de bestaande huidige band kan doorontwikkelen. Voor slechts één jaar een complexe F1-band ontwikkelen is weggegooid geld. Bovendien is Michelin een uitgesproken voorstander van 18-duimsvelgen, hiermee rijden ze ook in de Formule E.

Een tweede bezwaar van de Fransen is de voorgenomen prestatievermindering van de F1-banden van de toekomst. Afhankelijk van het compound - dat vanaf volgend jaar gewoon weer soft, medium, of hard is - moet het rubber na een bepaald aantal rondes enkele seconden langzamer worden. Bovendien moet er een cliff ingebouwd worden, een punt waarop de banden volstrekt onbruikbaar worden. We kunnen ons herinneren dat Kimi Raikkonens banden dit ooit in de laatste ronden van een race deden, toen hij nog voor Lotus reed, tijdens de GP van China in 2012.

Michelin heeft er vraagtekens bij of een compound gemaakt kan worden dat precies op elk circuit een tweestopper en geleidelijke degradatie levert. Elke baan is immers enorm verschillend, en daarnaast spelen factoren als temperatuur en eventueel nieuwe asfaltering een grote rol in het gedrag van de banden. 

Ondanks de bedenkingen gaat Michelin de komende weken nadenken over het al dan niet inschrijven op de bandentender voor 2020-2023, zo tekent Motorsport Total op. Deze is een jaar langer dan normaal, specifiek om drie volle jaren onder de 18 inchregel te hebben. Op 31 augustus moeten de aanmeldingen binnen zijn bij de FIA. We achten de kans niet onmogelijk dat alleen Pirelli zich inschrijft.

Meer weten over de nieuwe bandenregels? In onderstaande video worden enkele details besproken: