De Grand Prix van België van 2021 heeft diepe littekens achtergelaten bij de fans, de FIA en de Formule 1. Elke keer als er zware regenval voorspeld wordt komt de gedachte aan de farce in de Belgische Ardennen weer op.
In de jaren na het drama heeft de FIA verscheidene processen in gang gezet om een herhaling te voorkomen. Naast het verbeterde regenrubber van Pirelli zet de organisatie in op een bijzondere noodgreep: spatborden.
Spray verminderen
Met behulp van de veredelde spatlappen hoopt de FIA het door de auto's opgeworpen water te verminderen. De zogenaamde spray die hierdoor ontstaat ontneemt achtervolgende coureurs immers het zicht, waardoor racen in zware regen - volgens moderne standaarden - niet meer verantwoord is.
Vorige week testte de FIA voor het eerst met het concept op het National-circuit van Silverstone. Een aangepaste Mercedes en McLaren reden op een natgespoten baan meerdere runs met en zonder de spatborden om het verschil te meten.
Open wheel
Het idee van de FIA kon meteen op aanzienlijke weerstand rekenen van puristen. Een open wheel racewagen met spatborden is immers nogal tegenstrijdig.
Een van de grootste vraagtekens bij het concept was hoe het eruit zou komen te zien. Vandaag heeft de FIA eindelijk de eerste renders vrijgegeven.
Fans die vreesden voor volledige spatborden kunnen opgelucht ademhalen, maar het alternatief ziet er niet veel beter uit. In een poging tegelijkertijd de spray te verminderen en het ophopen van water op de banden te voorkomen heeft de FIA namelijk gekozen voor een gespleten concept. Naast panelen boven de wielen zijn er daadwerkelijke spatlappen gemonteerd.
Aangezien de resultaten van de Silvestone-test niet openbaar zijn gemaakt is niet duidelijk of en wanneer de spatborden op de grid zullen verschijnen. De FIA heeft in ieder geval benadrukt dat het pakket alleen bij extreme weersomstandigheden verplicht gesteld zal worden.
- Mercedes-AMG Petronas F1 Team, FIA