Formule 1 gaat op Silverstone met spatborden testen

De Formule 1 zet vol door met het plan om spatborden te introduceren voor natte races. Na de Britse Grand Prix zal de eerste versie van het idee voor het eerst getest gaan worden op het circuit van Silverstone.

Formule 1 test op Silverstone met spatborden

De Grand van België van 2021 heeft diepe sporen achtergelaten in de reputatie van de Formule 1. De non-race veroorzaakt door het slechte zicht op Spa wordt inmiddels onder dezelfde noemer geschaard als de dramatische Grand Prix van Amerika van 2005.

De noodzaak om iets te doen aan de spray werd aan het einde van 2022 nog eens onderstreept op Suzuka, waarna de Formule 1 met het plan kwam om de wagens te voorzien van heuse spatborden om de spray op te vangen. Vanwege een serie droge races raakte het idee echter in de vergetelheid.

Eerste test

Afgezien van een aankondiging van een test aan het begin van het jaar bleef het angstvallig stil rond de nieuwe spatborden. De radiostilte werd recent echter doorbroken door de FIA met het nieuws dat de locatie en omstandigheden van de test bekend zijn.

Na de Grand Prix van Groot Brittannië en de bandentests voor 2024 zal de FIA met twee wagens proeven gaan doen op de National-layout van Silverstone. Alleen het rechte stuk van het 2,6 kilometer lange circuit zal onder water gezet worden.

Silverstone National.

Mercedes vs McLaren

De FIA zal voor de test gebruikt maken van een wagen van Mercedes en een wagen van McLaren. De Mercedes zal voorzien worden van de spatbord, terwijl de McLaren het zonder zal doen. Zo zal de organisatie een direct vergelijk kunnen maken tussen de hoeveelheid spray die door de auto's opgeworpen wordt. De twee zullen elkaar voor het ultieme vergelijk ook nauw gaan volgen op het rechte stuk.

Wie de test voor McLaren zal gaan ondernemen is nog niet bekend. Bij Mercedes staat in ieder geval Mick Schumacher al klaar om de taak op zich te nemen.

Op basis van de test zal de FIA bepalen of de spatborden in hun huidige vorm zin zullen hebben. Een groot deel van de spray wordt immers opgeworpen door de venturi tunnels in het midden van de auto. De apparaten worden - gelukkig - nog altijd gezien als een absoluut noodmiddel voor situaties zoals Spa en Suzuka.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, BTCC, Mercedes-AMG Petronas F1 Team