In Oostenrijk brachten Red Bull-opperhoofd Christian Horner en stercoureur Max Verstappen een lange lijst met zorgen naar voren over de aankomende generatie F1-wagens.
Het gewijzigde hybride systeem, de nadruk op power units boven aerodynamica, gecomputeriseerde actieve aero en het hogere gewicht konden bij Christian en Max niet bepaald op steun rekenen. De tweevoudig wereldkampioen liet zelfs doorschemeren geen zin te hebben in het besturen van de nieuwe bolides.
Felle Wolff
Mercedes-man Toto Wolff deelde de mening van zijn conculega's uiteraard niet. De boomlange Oostenrijker verdedigde het nieuwe reglement met hand en tand en ging specifiek in op de claim van Verstappen dat hij terug moest schakelen midden op het rechte stuk van Monza. Volgens Wolff zal de altijd innovatieve Formule 1 een manier gaan vinden om dit soort missers te voorkomen:
"Er zijn een paar circuits met heel lange rechte stukken waarbij we enorme de-rates hebben in de power unit, maar we schroeven niet de power unit in de chassis van vandaag die zwaar zijn als een [Le Mans] prototype en zo groot als een olifant."
"Dat is waarom we het opnieuw moeten uitvinden voor het seizoen van 2026, of dat nu is met intrekbare aerodynamische elementen of dat de vormen van de auto's gaan veranderen om de duurzamere wereld het hoofd te bieden. Meer aerodynamische efficiëntie. Ik vind dat geweldig, zo spectaculair als een reglement."
"Denk je echt dat we in de realiteit niet innovatief genoeg zijn in deze sport om met chassis- en motorreglementen te komen die kunnen vermijden dat coureurs terug moeten schakelen op het rechte stuk?"
Nul kans op verandering
De plotselinge kritiek vanuit Red Bull op de nieuwe regels komt voor Toto als een flinke verrassing. Alle teams en fabrikanten waren immers betrokken bij het bepalen van diezelfde regels. Red Bull's poging om schijnbaar toch veranderingen door te drukken - zoals bij de eigenlijk onnodige engine freeze - gaat er bij de Mercedes-chef uiteraard niet in:
"Gaat niet gebeuren, nul kans, in hoofdletters. Ik weet niet waarom deze dingen naar voren komen. We hebben deze reglementen over meerdere jaren ontwikkeld met de invloed van alle autofabrikanten. Het was een compromis dat Audi aantrok om zich eindelijk bij de sport te voegen, voor Honda om te blijven. Het best mogelijke resultaat voor de Formule 1. Is het uitdagend? Zeggen onze chassisontwerpers 'hoe gaan we dit doen?' Ja, super."
"Maar nul kans. Deze reglementen gaan niet meer veranderen. Ze gaan niet meer uitgesteld worden want de wereld moet innovatie rond duurzaamheid laten zien. We moeten emissies reduceren en we zijn super opgewonden."
Red Bull is bang
Het ineens onderuithalen van de reglementen stinkt volgens Wolff naar wanhoop vanuit het kamp van Red Bull. Onder de huidige regels met beperkingen op de motor maar vrije aerodynamica is het team immers oppermachtig.
Voor 2026 lijkt die formule omgekeerd te worden. Toevallig is het bouwen van een sterke motor juist de expertise van Mercedes. Aangezien het Red Bull Powertrains-programma met Ford nog geen gegarandeerd succes is probeert RBR volgens Toto de boel alsnog te saboteren:
"Ik denk dat wat [Christian Horner] meer bang maakt is misschien dat zijn motorprogramnma's niet op schema liggen en hij het op deze manier om zeep wil helpen. Dus je moet je altijd afvragen wat de echte motivatie is om zoiets te zeggen."
- Mercedes-AMG Petronas F1 Team