'Audi verlaat GT-racerij vanwege F1-project'

De lucratieve en succesvolle GT-activiteiten van Audi Sport staan op de tocht. in een poging alle zeilen bij te zetten voor het Formule 1-project met Sauber zou het bestuur alle andere raceprogramma's willen schrappen.

'Audi verlaat GT-racerij vanwege F1-project'

Audi is op dit moment misschien wel het best vertegenwoordigde merk in de GT-racerij. De GT3 en GT4-varianten van de R8 supercar zijn over de hele wereld in grote getalen te vinden in lokale, nationale en internationale competities. Daarnaast is er nog een minder breed inzetbare GT2 voor rijke playboys, en kunnen mindere goden meerijden in endurance races in een RS3 LMS TCR toerwagen.

Eerste teken

De hegemonie van Audi in de GT-racerij werd eerder dit jaar echter verstoord door een publieke ruzie met semi-fabrieksteam WRT. Het merk was een samenwerking aangegaan met de Belgische formatie met het oog op een deelname aan het WEC met een nieuw LMDh prototype.

Het project werd in een laat stadium echter geschrapt, waarbij WRT zich in de steek gelaten voelde. Het team stapte vervolgens prompt over op de bolides van aartsrivaal BMW. Volgens Motorsport-Total.com zou de situatie rond WRT het eerste teken kunnen zijn van het einde voor de klantenprogramma's van Audi Sport.

BMW M Team WRT op Bathurst.

Alles op F1

Het schrappen van het LMDh-project kwam uiteraard niet uit de lucht vallen. Nu Audi in samenwerking met Sauber (nu Alfa Romeo) de peperdure F1 in stapt moeten er elders immers kosten bespaard worden.

Motorsport-Total meldt dat er al in 2021 besloten werd dat Audi Sport zich volledig zou gaan richten op de koningsklasse van de autosport. De GT-programma's zijn uiteraard de volgende die op het hakblok gelegd zullen worden, ondanks het feit dat 2022 het meest succesvolle jaar ooit was met 290 overwinningen en 76 titels wereldwijd.

Ten dode opgeschreven

Het opheffen van de GT-divisie heeft echter meerdere redenen dan een focus op de Formule 1. Audi wil zich vanaf 2033 immers voornamelijk gaan bezighouden met volledig elektrische voertuigen.

Een jankende V10-supercar past uiteraard niet in dat plaatje. De R8 gaat dan ook volgend jaar al uit productie, waardoor de link tussen de straatauto's en de racerij verdwijnt. Aangezien er geen opvolger gepland staat zijn de GT-versies sowieso ten dode opgeschreven. Een vervanger in navolging van BMW's M4 GT3 (RS5 GT3?) lijkt onwaarschijnlijk.

Naast het verlaten van de GT-racerij zou Audi ook de steun voor de TCR-toerwagens stop gaan zetten. Een opvolger voor de huidige RS3 LMS TCR zit er dus ook niet in.

Door met Dakar

Ondanks de 'focus op de F1' houdt Audi alsnog een extra project in leven. De 'elektrische' Dakar-machine van het merk past immers precies in de geëlektrificeerde toekomstplannen.

De RS Q e-tron is tot nu toe weinig succesvol en vraagt flinke investeringen, maar als marketingoefening is het project voorlopig onvervangbaar. Audi zint er zelfs op om de RS Q e-tron in te gaan zetten in het World Rally-Raid kampioenschap, waarmee het programma uitgebreid wordt tot vijf rallies in plaats van slechts één.