Audi optimistisch: 'Na drie jaar meestrijden voor Grand Prix-overwinningen'

Over drie jaar zullen de Duitsers eindelijk instappen bij de Formule 1. Audi F1 CEO Adam Baker schat de kansen van zijn team voorzichtig optimistisch in: na drie leerjaren moet Audi mee gaan vechten voor overwinningen.

Audi optimistisch: 'Na drie jaar meestrijden voor Grand Prix-overwinningen'

Als geen ander merk heeft Audi een enorme reputatie hoog te houden in de autosport. De Duitsers hebben er in het verleden namelijk een handje van gehad de klasses waar ze instappen in recordtijd onder de knie te krijgen en volledig te domineren.

In de rallysport, toerwagenracerij en op Le Mans werden eindeloze overwinningen van de wagens met de vier ringen op den duur gewoon vervelend. Nu het merk toegezegd heeft zich bij het F1-circus te voegen wordt door veel fans eigenlijk hetzelfde verwacht.

Geen garantie op succes

De Formule 1 is echter niet zo simpel. Het is de afgelopen twintig jaar immers niemand gelukt om met een nieuw team meteen competitief te zijn. De grote uitzondering op die regel is wellicht Brawn GP, maar dat team was eigenlijk een voorzetting van het veel rijkere Honda.

Het laatste team dat binnen een paar jaar een overwinning wist te scoren was Stewart Grand Prix in 1999, met een fortuinlijke winst voor Johnny Herbert op de Nürburgring. Ondanks overnames door Jaguar en Red Bull - en met veel grotere budgetten - deed dat team er nog eens tien jaar over om opnieuw te winnen.

Drie jaar

Gezien dat verleden zijn de uitspraken van Audi Formula One CEO Adam Baker optimistisch te noemen. De in 2018 tot Duitser genaturaliseerde Australiër wil namelijk na drie jaar al mee gaan vechten voor de grootste bekers. Baker hamerde er tegenover Motorsport.com echter op dat Audi realistisch wil blijven:

"We kennen de grootte van de uitdaging, maar we willen laten zien dat we succesvol kunnen zijn. De directieleden weten veel van F1 en zijn zich bewust van de uitdagingen. Maar als entreepunt is 2026 een heel aantrekkelijk jaar".

"We zouden graag meteen competitief zijn, maar we moeten ook realistisch zijn. We willen binnen drie jaar in de positie zitten dat we races kunnen winnen. De regels veranderen en iedereen werkt nu binnen deze financiële restricties, dus de situatie is heel anders dan in het verleden, toen sommige teams een voordeel hadden. In deze situatie is drie jaar een realistisch doel."

Voetsporen van BMW

In tegenstelling tot Mercedes, Alpine en Ferrari komt Audi zoals bekend niet met een eigen fabrieksteam. Het is inmiddels al een tijdje een openbaar geheid dat de fabrikant in zee zal gaan met het Zwitserse Sauber. De deal van dat team met hoofdsponsor Alfa Romeo loopt immers in 2024 aan z'n einde.

Daarmee treedt Audi ironisch genoeg in de voetsporen van aartsrivaal BMW. Tussen 2006 en 2009 probeerde het merk uit Beieren namelijk een winnaar te maken van Sauber. Dat lukte in 2008 met Robert Kubica in Canada. Adam Baker weet dat als geen ander, hij was toevallig namelijk werkzaam bij dat team. Ondanks die voorgeschiedenis wil Baker echter nog niets loslaten over Audi's chassispartner. Later dit jaar, wanneer er verder geen F1-nieuws is, wil Audi de spotlights gaan opzoeken:

"We hebben alle mogelijkheden overwogen voor de opzet van ons project. Later dit jaar laten we weten met welk team we gaan samenwerken en hoe dat in zijn werk gaat. Maar we weten inmiddels wat we willen van onze ideale partner en dat is wat ons in staat stelt om in de toekomst succesvol te zijn."

Formule 1
  • Motorsport.com
  • Audi