BMW heeft geen zin in de Formule 1

De Duitsers voelen er niets voor om de strijd aan te gaan met de merken van aartsrivaal VAG in 2026. De Formule 1 doet volgens BMW niet genoeg om elektrificatie te promoten en heeft geen binding met straatauto's. Het LMDh prototype project past veel beter in de portfolio.

BMW heeft geen zin in de Formule 1

Met een nieuwe, groenere en meer geëlektrificeerde motorformule in aantocht probeert de Formule 1 een nieuwe groep motorleveranciers aan te trekken. Vooralsnog hebben alleen VAG-dochters Audi en Porsche gehapt, en heeft Aston Martin gehint op een eigen motor. Nu Honda in dubio is over de toekomst zou de F1 er echter goed aan doen om nóg een merk aan zich te binden.

Een beetje BMW?

In een interview met BMW M chef Frank van Meel deed Autocar een poging om het Beierse merk op de shortlist voor potentiële power unit leveranciers te krijgen. BMW is immers niet met een fabrieksteam actief in een grote categorie, waardoor er waarschijnlijk genoeg budget vrij is.

Bovendien heeft het merk ervaring als motorleverancier van Brabham, Benetton, Ligier en Arrows tussen 1981 en 1988 en Williams van 2000 tot 2005. Dat leverde uiteindelijk één titel op voor Nelson Piquet in 1983. Tussen 2006 en 2009 runde BMW zelfs een volledig F1-team onder de vlag van BMW Sauber, met beperkt succes. Nu de F1 een duidelijke groene focus heeft past een deelname ook nog eens goed in het marketingplaatje.

Te laat, niet relevant

Van Meel kon zich echter niet vinden in de business case van de koningsklasse van de autosport. De elektrificatie die de FIA voor ogen heeft komt volgens het M-opperhoofd veel te laat. Bovendien staan de hopeloos ingewikkelde V6 hybride power units veel te ver af van wat relevant is voor het reguliere verkeer. De nieuwe LMDh IMSA-racer is volgens Van Meel een voorbeeld van hoe het wel zou moeten:

"We zijn tevreden met wat we doen met het [LMDh sport prototype. F1 denkt aan elektrificatie in 2026, was best laat is. Daarnaast is er niet veel relevantie met straatauto's. Bij het prototype zijn er veel lessen, van aerodynamica tot koeling, en de V8 hybride aandrijflijn die gelinkt is aan die in de BMW XM."

All about the money

Van Meel's uitspraken zijn op z'n zachtst gezegd opmerkelijk te noemen. Met een volledig elektrisch wagenpark als einddoel is de LMDh-categorie immers net zo irrelevant als de Formule 1. Bovendien gebruikt de LMDh-machine een oude DTM motor gekoppeld aan een standaard hybride systeem. Van ontwikkeling is dus hoegenaamd geen sprake.

De echte reden dat BMW de F1 overslaat is naar alle waarschijnlijkheid veel eenvoudiger: een LMP2-chassis voorzien van een oud blok en een body met enorme nieren is nu eenmaal veel makkelijker en goedkoper dan een F1-power unit uit de grond stampen. De situatie van BMW is voor veel andere autoconcerns vrijwel gelijk, waardoor de F1 zich in de handen mag knijpen dat VAG überhaupt heeft toegezegd.