'Audi en Porsche hebben nieuwe deadline gekregen van FIA'

De F1-plannen van de twee VAG-dochters lijken eindelijk weer op de rails te zitten. Na een hoop interne moeilijkheden heeft de FIA een nieuwe deadline ingesteld voor de bekendmaking van de nieuwe motorregels voor 2026.

'Audi en Porsche hebben nieuwe deadline gekregen van FIA'

We hebben het er al jaren over, maar er lijkt nu toch schot in de zaak te zijn bij de F1-plannen van Audi en Porsche. De merken hebben al meerdere keren laten weten oren te hebben naar een rol als motorleverancier, maar willen zich niet officieel binden aan de sport totdat de reglementen bekendgemaakt zijn. Tot dusver heeft de FIA het er echter bij laten zitten, aldus Auto Motor und Sport.

Vanwege een 'ego-trip' van nieuwe president Mohammed Ben Sulayem zou de beloofde deadline van 29 juni namelijk in het water gevallen zijn. Ben Sulayem had geen zin om zich een datum op te laten leggen door lagere functionarissen binnen de FIA. Pas toen F1 CEO Stefano Domenicali aan de bel trok werd het proces weer in gang gezet.

Publiciteitsproblemen

Door alle vertragingen is de deadline verschoven naar uiterlijk juli. Dat kan volgens AMuS echter problemen gaan opleveren voor Porsche. Omdat de sportwagenbouwer naar verluidt met Red Bull in zee gaat zou er een aankondiging gepland staan tijdens de Grand Prix van Oostenrijk op 8-10 juli. De kans is echter klein dat de reglementen tegen die tijd bekendgemaakt zijn.

Sauber-Audi

Voor de andere kandidaat is de uitgestelde datum echter niet zo'n drama. AMuS meent namelijk dat Audi het huwelijksbootje in zal stappen met Sauber, het team dat we nu kennen als Alfa Romeo. Audi zou daarmee in de voetstappen treden van BMW, dat tussen 2006 en 2009 eigenaar was van het Zwitserse team.

AlphaTauri-Honda

Ten slotte deelt de Duitse publicatie een ironisch feitje: vanwege het succes en de goede publiciteit van het partnerschap met Red Bull zou Honda namelijk spijt gekregen hebben van hun zoveelste F1-exit. De Japanse fabrikant zou intern aan het overleggen zijn over een mogelijke terugkeer. In de tussentijd heeft Red Bull echter de banden met Porsche aangehaald voor de ondersteuning van het RBPT-project, waardoor er geen ruimte meer is voor Honda.

AmuS' F1-expert Michael Schmidt suggereert dat Red Bull een compromis zal proberen te vinden door AlphaTauri aan Honda te verbinden. Het is immers niet de eerste keer dat de zusterteams verschillende motorleveranciers hebben. Honda zou wellicht zelfs een meerderheidsaandeel kunnen nemen in het team, waardoor het fabrieksteam voor de derde keer terug zal keren. De tijd zal het leren of Michael's voorspellingen uit zullen komen.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, Renault Sport F1, BMW