'VAG aast op Red Bull-Porsche en McLaren-Audi F1 voor 2026'

Volgens de geruchtenmolen heeft VAG al aan aanvalsplan opgesteld voor het toetreden tot de F1. Met de aankoop van het team van McLaren en een partnerschap met Red Bull zal het concern de sport binnenkomen. Een uitbreiding via diverse junior teams staat ook al gepland.

'VAG aast op Red Bull-Porsche en McLaren-Audi F1 voor 2026'

We hebben het er al jaren over: het toetreden van het Volkswagen concern tot de koningsklasse van de autosport. Ondanks vele beloftes en geflirt tussen de FIA en VAG kwam het er echter nooit van. Zelfs toen Porsche al een turbo-hybride V6 op de plank had liggen sloeg de deur uiteindelijk potdicht.

Met de geplande nieuwe motorregels voor 2026 komt er echter eindelijk verandering in. Via Porsche en Audi heeft VAG al een flinke vinger in de pap gehad bij het bepalen van de reglementen. De vraag is niet langer wanneer het concern instapt, maar hoe.

Footwork FA12 Porsche, 1991.

McLaren-Audi

Een eigen team opbouwen is vandaag de dag veel te duur. Volgens het Britse CAR Magazine richt VAG de pijlen dan ook op de overname van een bestaand team. Dat zou het door ex-Porsche LMP1-teambaas Andreas Seidl gerunde McLaren zijn.

Eerder berichtten conculega's Autocar al over een overname van het Britse merk door Audi, iets dat later stellig ontkend werd door McLaren. Volgens CAR is het echter de enige optie voor Audi. Gezien de fragiele financiele situatie van McLaren in de nasleep van de pandemie moet een overname geen probleem zijn. Wat VAG precies zou moeten met de supercar-tak van het merk is ons echter niet helemaal duidelijk.

Red Bull-Porsche

VAG heeft echter nog een merk dat zich graag aan de publiciteitsmachine van de F1 wil verbinden: Porsche. Het merk heeft zoals gezegd de meest expertise op F1-motorgebied en zal het leeuwendeel van de ontwikkeling van de 1.6 liter V6 voor de rekening gaan nemen. Net als Audi heeft Porsche echter wel een chassispartner nodig.

Nu Red Bull en Honda in een LAT-relatie zitten dient zich de perfecte kans aan: vanaf 2026 moet RBR de handen van Honda namelijk voorgoed loslaten. Vanaf dat punt wordt de nieuwe Red Bull Powertrains-divisie volledig zelfstandig. Althans, zo lang Porsche zich er niet mee bemoeit. De Duitsers zouden zich eenvoudig aan het project kunnen verbinden door de rol van Honda over te nemen.

De TAG-Porsche TTE P01 1,5 liter V6 die de jaren '80 domineerde.

Juniorteams

Met McLaren-Audi en Red Bull-Porsche zou VAG een goede basis hebben om een dominante kracht te worden binnen de Formule 1. Zo zou het concern via ex-VW Motorsport baas en huidige Williams CEO Jost Capito zich kunnen verbinden aan het andere beroemde Britse team.

Williams zou kunnen dienen als backup voor wanneer de McLaren-deal afketst, maar zou ook een rol als juniorteam op zich kunnen nemen, net zoals ze dat gedaan hebben voor Mercedes. Aan de andere hand zal Porsche via Red Bull uiteraard toegang krijgen tot AlphaTauri, waardoor Williams-Audi wellicht overbodig wordt.

Twee juniorteams is misschien wat teveel van het goede, zeker omdat de rivaliserende motorleveranciers een de facto overname van de sport door VAG niet zullen waarderen. Om de vrede te bewaren zullen de Duitsers een beetje moeten dimmen.

Rare toeren

Concreet bewijs voor het bovenstaande hebben we helaas niet. CAR Magazine laat niets los over wie de 'bronnen' zijn die de info hebben aangeleverd. Toch lijkt de door hen geschetste situatie aannemelijk. Zomaar twee merken de F1 wurmen zonder een eigen fabriek te bouwen is immers geen simpele opgave. VAG zal hoe dan ook een paar rare toeren uit moeten halen.

Misschien komt er zelfs wel een bod op het momenteel hopeloos ploeterende Haas. Tegen de tijd dat de nieuwe reglementen van kracht worden kan de machtsverhouding binnen de sport echter al vakkundig veranderd zijn. Wie weet moeten we straks ene N. Mazepin toevoegen aan het lijstje met winnende coureurs. Waarschijnlijk niet. Het blijft voorlopig dus in ieder geval nog flink koffiedik kijken.

Formule 1
  • Porsche, McLaren