'Porsche werkt aan 'GT1' hypercar op Le Mans-basis' 

Volgens de geruchtenmolen komt de sportwagenbouwer binnenkort met een derde hypercar met Le Mans-invloeden. De nieuwe 'GT1' zou een aftakking zijn van het nieuwe Le Mans-project.

'Porsche werkt aan 'GT1' hypercar op Le Mans-basis' 

Porsche en Le Mans zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het merk is recordhouder met negentien eindoverwinningen op het legendarische Franse circuit. Het is dus geen verrassing dat de absolute topmodellen van de Duitsers vrijwel altijd een link hebben met de iconische langeafstandsrace.

De 911 GT1 was het eerste Porsche supercar met Le Mans-invloeden.

Drie voorgangers

Het begon al in 1997 met de straatversie van de extreme 911 GT1. Die auto werd alleen gebouwd om aan het FIA GT-reglement te voldoen en was letterlijk een Le Mans-racer voor de straat. Het merendeel van de auto was zelfs een op een overgenomen van de 962C Group C-wagen.

De drie versies van de GT1 werden in 2003 opgevolgd door de iets meer beschaafde Carrera GT, die een voor Le Mans bedoelde (maar van de F1 afgeleide) V10 onder de kap had.

Tien jaar later was het de beurt aan de 918 Spyder. Naast alle innovatieve hybride techniek had de 918 net zo goed een raceblok aan boord: de 4,6 liter flatplane V8 begon zijn leven als een 3.4 in de staart van de RS Spyder LMP2.

De Carrera GT en 918 Spyder zetten de traditie op beschaafdere wijze voort.

Nummer vier

Volgens Porsche superfan Spike Feresten komt Porsche binnenkort met een vierde hypercar met Le Mans-roots. Tijdens zijn Spike's Car Radio podcast claimde de boezemvriend van Porsche-freak Jerry Seinfeld dat gelekte info vanuit Porsche aangaf dat er door hoog aangeschreven VIP-klanten al aanbetalingen gedaan zijn voor een nieuwe 'GT1':

"Je kunt nu, als je dat wil, een aanbetaling doen voor een nieuwe GT1. Het gerucht is dat ze dit gaan aankondigen in augustus. Er komt een nieuwe Porsche GT special die in de voetstappen van de Carrera GT en de 918 gaat volgen."

919 Street kleimodel

Hoeveel Le Mans?

Waar Feresten precies op doelt is niet helemaal duidelijk. De auto zou gewoon een nieuwe middenmotor hypercar kunnen zijn die een motor deelt met de aankomende Le Mans-wagen, of een straatversie van de racer zijn, zoals de 911 GT1. Dat laatste wordt echter nogal moeilijk.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld Toyota doet Porsche namelijk niet mee in de Le Mans Hypercar-klasse, waarbij rekening gehouden is voor eventuele straatversies. In plaats daarvan hebben de Duitsers getekend voor LMDh, een klasse gebaseerd op de huidige LMP2-auto's. De chassis worden gebouwd door specialisten zoals Dallara, Oreca en Multimatic zonder zicht op straatgebruik.

Een straat-LMDh lijkt niet waarschijnlijk

V8-hybride

Aangezien het ombouwen van een LMP2 waarschijnlijk te kostbaar en te ingewikkeld is houden we het dan maar op een normale straatauto met een snufje Le Mans-techniek.

Het LMDh-prototype krijgt naar alle waarschijnlijkheid een variant van de bekende vierliter twin turbo V8 uit de Panamera en Cayenne mee, in combinatie met een 50 pk elektromotor. Een vergelijkbare layout zonder restricties en met meer elektrische assistentie zou de nieuwe Porsche hypercar een waardige opvolger voor de 918 kunnen maken.

Onbevestigd

Uiteraard zijn Feresten's uitspraken op dit moment niet veel meer dan wilde geruchten. Vanuit Porsche is niet gereageerd op de claims van de podcaster. Ook Jerry Seinfeld schijnt niet bekend te zijn met de nieuwe GT1. Als een van de best betalende en meest fanatieke Porsche-klanten zou hij het toch echt moeten weten. De tijd zal het leren of Spike niet gewoon uit zijn nek kletst om publiciteit te genereren.

Algemeen
  • Porsche