Smullen! BMW's M LMDh racer krijgt twin turbo DTM V8

Het nieuwe hybride prototype uit Beieren heeft een wel heel bijzondere aandrijflijn meegekregen. De M LMDh krijgt namelijk een twin turbo-variant van de oude M3 DTM V8 onder de kap.

BMW's LMDh racer krijgt twin turbo DTM V8

Volgend jaar keert BMW na 24 jaar eindelijk terug naar de top van de sport prototype racerij. Net als Lamborghini, Acura, Audi, Cadillac, Alpine en Porsche stappen de Duitser in bij de LMDh-categorie.

Dit is het goedkopere zusje van de Le Mans Hypercar-klasse en wordt vooral gebruikt in het Amerikaanse IMSA. Alle wagens zijn gebaseerd op LMP2-chassis en krijgen een standaard 50 pk hybride systeem mee. De body en de motor zijn echter vrij.

Stoffig hoekje

De eerste schetsen en teasers van de racer - uiteraard compleet met enorme nieren - zijn al bekend, maar veel interessanter is de gekozen aandrijflijn.

Vanwege de budget-insteek van LMDh hebben de meeste fabrikanten gekozen voor motoren gebaseerd op die van productiemodellen. Zo rijdt Cadillac bijvoorbeeld met en afgeleide van de befaamde LS/LT V8 uit de onder andere de Corvette.

Bij BMW dachten ze daar echter anders over. In plaats van een normaal blok ombouwen liepen ze even een extra lang rondje langs de meest stoffige hoekjes van het BMW M magazijn. Daar vonden ze een blok met de naam P66.

De P66 V8 op de testbank.

DTM V8

Voor de minder nerderige lezers onders ons: dat is de typenaam van de natuurlijk ademende vierliter V8 die BMW tussen 2012 en 2018 inzette in de M3 en M4 DTM.

De motor leverde aanvankelijk zo'n 480 pk met dank aan een restrictor, maar werd in 2017 geupdate. Het eindresultaat was meer dan 500 pk. Beide varianten haalden in totaal 32 overwinningen en zeven titels binnen. Voor de M LMDh krijgt de motor echter nog eens twee dikke turbo's mee.

Volgens de reglementen mag de V8 niet meer dan 670 pk produceren zonder elektrische assistentie. Is de accu vol, dan moet de verbrandingsmotor met 50 pk teruggeschroefd worden. En dat gaat makkelijker met turbo's.

Turbo erop

De P66 vertoonde zich voor het eerst in de context van het LMDh-project in de BMW Motorsport vlog Mbedded, waar een exemplaar getoond werd die getest werd op een dyno. Tegenover Sportscar365 legde BMW Motorsport-hoofd Andreas Roos de keuze voor de bijzondere unit uit:

"[De motor] is gebaseerd op de voormalige DTM-motor, de achtcilinder. Op basis van de reglementen, en de hoe het is met de vermogensloop, deden we wat onderzoek naar wat de beste motor kon zijn. Het onderzoek wees uit dat we de motor konden baseren op de V8 uit de DTM en er turbo's op konden zetten. Dit is het beste compromis voor een motor zoals deze."

Ouder is beter

BMW had meer alternatieven achter de hand bij het inrichten van het LMDh project. De 'hot-V' twin turbo achtcilinder uit de M8 GTE en M6 GT3 werd echter overgeslagen en ook de kleinere, lichtere, meer krachtige. maar moeilijk te monteren P48 tweeliter viercilinder turbo uit de laatste jaren van de DTM werd niet als geschikt geacht. Het veel oudere ontwerp bleek na een precieze afweging toch de ideale oplossing te zijn:

"Er zijn meerdere motoren: we hebben motoren van de M8, de nieuwste viercilinder uit de DTM en de V8 uit de DTM. Een onderzoek werd gedaan, waarbij de voor en nadelen werden afgewogen van wat de beste motor is en hoe je het kunt doen."

De P48 Turbo viercilinder voldeed niet aan BMW's eisen.

Only in America

Helaas voor Europese fans zal het resultaat van dit interessante Frankenstein project niet live te horen zijn op circuits zoals Spa Francorchamps en Le Mans. Het BMW M LMDh project blijft voorlopig namelijk aan de andere kant van de grote plas.

Het staat IMSA-teams echter vrij om zich bij de LMH-klasse van Europa te voegen. De ACO/FIA en IMSA werken immers aan een Balance of Performance om beide klasses gelijkwaardig te maken. Wellicht zien we de BMW M DTM turbo in 2024 aan de start op La Sarthe.