BMW denkt aan terugkeer op Le Mans

Met het verlaten van de Formule E kijkt BMW naar andere opties binnen de autosport. De nieuwe LMDh-klasse op Le Mans is een van de favorieten.

BMW denkt aan terugkeer op Le Mans

In december vorig jaar kondigde BMW aan de bij fabrikanten ooit mateloos populaire Formule E te gaan verlaten. Het merk zag geen heil in het investeren in een serie die de grootste moeite had om het grote publiek te bereiken.

Het stopzetten van het FE-project en het tegelijkertijd wegvallen van de DTM heeft de mannen en vrouwen van BMW Motorsport veel vrije tijd gegeven. Buiten het ondersteunen van klantenteams met de M4 GT3 om heeft het merk geen projecten lopen. BMW M opperhoofd Markus Flasch wil hier graag verandering in brengen.

Ruimte boven GT3

Flasch is er zeker van dat er ruimte is boven de GT3-activiteiten van BMW. Kennelijk gelooft hij dus nog in de traditionele autosport, in tegenstelling tot conculega's als Volkswagen:

"Ik heb deze verantwoordelijkheid niet genomen om de huidige situatie te behouden. Ik weet waar we vandaan komen, waar onze wortels liggen en ik denk dat er ruimte is boven de GT3 voor BMW. We kijken naar andere formats dan waar we op dit moment aan verbonden zijn en er komen binnenkort beslissingen."

Terug naar Le Mans

Tegenover Autosport verklaarde Flasch geïnteresseerd te zijn in de LMDh formule die in 2023 zijn intrede zal doen in het World Endurance Championship en het Amerikaanse IMSA. De combinatie van een terugkeer op Le Mans en de mogelijkheid om het merk te promoten in de belangrijke Amerikaanse markt komt BMW perfect uit: "Het is inderdaad aantrekkelijk. Dat is onderdeel van onze analyse, absoluut."

Het zou voor BMW de eerste keer in de topklasse van Le Mans zijn sinds 1999. Destijds won het merk de race met de goddelijk klinkende V12 LMR na een lange strijd met Toyota's TS020 GT-One. Of BMW dat trucje in het overvolle veld van 2023 met Ferrari, Porsche, Audi, Alpine, Peugeot, Toyota en Glickenhaus zou kunnen gaan herhalen is nog maar de vraag.

LMDh

LMDh staat gepland als de goedkopere tegenhanger van de verwarrende Le Mans Hypercar-klasse. De wagens zijn gebaseerd op LMP2-chassis, hebben een standaard 50 pk hybride systeem en zullen motoren gebruiken afgeleid van straatauto's.

BMW's concurrenten Audi en Porsche hebben zich al aan de klasse verbonden. Audi is van plan de nu verder nutteloze DTM-motor in te zetten. Of BMW hetzelfde zal doen is niet duidelijk. De twin turbo V8 uit de M6 GT3 of de zesinlijn uit de M4 GT3 behoren ook tot de opties.

eGT

Als tweede optie noemt Markus Flasch de recent aangekondigde eGT-klasse, een GT3-achtig kampioenschap voor elektrische racewagens. Flasch hamert er echter op dat BMW niet zomaar in zal springen om hip te doen met EV's. Dat werkte immers met de Formule E ook al niet:

"We hebben gesprekken gehad met de FIA. Als de serie snel genoeg zal zijn, spectaculair, dan zullen we er aan meedoen. Maar we gaan er niet zomaar voor omdat het elektrisch is: het moet aantrekkelijk zijn voor de fan. Er zijn kampioenschappen in de wereld die elektrisch zijn en iedereen rijdt erin, maar ze hebben nooit echt de fans bereikt. Daar hebben we van geleerd. We rennen niet zomaar als lemmings achter ideeën aan."