VIDEO: vleugelloze Peugeot 9X8 Le Mans Hypercar in het wild

De futuristische Le Mans racer van Peugeot laat zich in een korte teaser voor het eerst zien op het circuit. De experimentele staart moet het nog altijd doen zonder traditionele vleugel.

VIDEO: vleugelloze Peugeot 9X8 Le Mans Hypercar in het wild

Na een rommelig overgangsjaar in 2021 staat het World Endurance Championship dan eindelijk op het punt om een serieuze start te maken met de nieuwe Le Mans Hypercar-klasse. Het afgelopen seizoen had Toyota als enige fabrieksteam met een hybride racer voor het vierde jaar op rij geen tegenstand. De antieke LMP1 van Alpine en hagelnieuwe LMH van Scuderia Cameron Glickenhaus konden niets inbrengen tegen de GR010 Hybrid. Dit jaar komt er echter voor het eerst sinds 2017 serieuze tegenstand in de vorm van Peugeot.

Vleugelloos

Na een afwezigheid van 11 jaar is het Franse merk weer terug op het wereldtoneel. Dat doen ze met een bijzondere creatie: de 9X8 lijkt in niets op de 908 LMP1-machines waarmee Peugeot tussen 2007 en 2011 de strijd aanging met het dominante Audi. Vanwege strenge restricties op het gebied van downforce hebben de knappe koppen van Peugeot een nieuw concept kunnen bedenken. De 9X8 heeft namelijk helemaal geen achtervleugel. In plaats daarvan wordt de benodigde neerwaartse druk ontwikkeld door de vloer.

Serieus concept

De 9X8 leek vooral een visueel shockerende concept car te zijn, maar Peugeot is bloedserieus over het potentieel van de ongewone layout. Nieuwe beelden van een test op het Spaanse Motorland Aragon bewijzen dat het team al druk bezig is met het evalueren van het baanbrekende concept.

Wisselend vermogen

De 9X8 combineert een 2,6 liter twin turbo V6 met een 270 pk sterke elektromotor op de vooras. De unieke regelgeving van LMH vereist echter een maximumvermogen van 680 pk. Wanneer de accu leegraakt en het elektrische vermogen wegvalt wordt de V6 bijgedraaid om het verschil op te vangen. De elektromotor doet pas vanaf 120 kilometer per uur mee om het voordeel van vierwielaandrijving bij het uitaccelereren weg te nemen.

Alle pijlen op Le Mans

Peugeot heeft twee exemplaren van de 9X8 ingeschreven voor het seizoen van 2022. De leidende #93 wagen verwijst naar de 1-2-3 van het merk op Le Mans in 1993. Door de tweede auto #94 te geven wordt de overwinning in 1992 echter genegeerd. Stellantis Motorsport chef Jean-Marc Finot temperde de verwachtingen echter al tegenover de officiële site van de 24 uur van Le Mans. Vanwege het onwikkelingsproces zal de Peugeot in ieder geval de eerste race in op het Amerikaanse Sebring gaan missen.

Alle pijlen zijn uiteraard gericht op Le Mans:

"Team Peugeot TotalEnergies zal niet aan de start van het seizoen van 2022 staan, dat begint op Sebring in maart en zes evenementen telt. will not be at the start of the 2022 season which starts at Sebring in March and includes six events. De volwassenheid, betrouwbaarheid en snelheid van de 9X8 zullen de aankomst [in het WEC] bepalen. De organisator is zich hiervan bewust en wordt regelmatig op de hoogte gehouden van de voortgang van het ontwikkelingsprogramma. [Met een inschrijving voor het volledige seizoen] dompelen we het team volledig onder in dit discipline, wat een meer intense samenwerking met de organisatie mogelijk maakt, zelfs als de 9X8 niet bij alle races meedoet."

Autosport
  • Peugeot Sport
  • Peugeot Sport Official