Eindelijk! Le Mans stapt over op GT3-wagens vanaf 2024

De Fransen zijn er eindelijk over uit: de zo goed als dode GTE klasse krijgt de genadeslag. Vanaf 2024 zal de razend populaire GT3-klasse de dienst gaan uitmaken op Le Mans.

Eindelijk! Le Mans stapt over op GT3-wagens vanaf 2024

De GT-racerij in het World Endurance Championship en de 24 uur van Le Mans heeft het nog nooit zo moeilijk gehad als dit jaar. In 2019 kende de GTE Pro klasse nog zes fabrikanten. Met minimaal twee auto's per merk een prima startveld. In rap tempo trokken Ford, BMW en Aston Martin zich echter terug. Hierdoor bleven alleen Ferrari, Porsche en Corvette over, maar vanwege de lange afstanden en de aanhoudende coronaperikelen doen de Amerikanen alleen Le Mans.

GT3-amateurs

Na iets minder lang wikken en wegen dan dat ze bij de LMH/LMDh overstap hebben gedaan komt Le Mans-organisator ACO eindelijk met een oplossing. In een persconferentie eerder vandaag werd bekendgemaakt dat het inmiddels morsdode GTE vanaf 2023 gefaseerd vervangen zal worden door de veel meer levensvatbare GT3-categorie.

Bovendien legt de ACO vanaf 2024 de nadruk op 'amateur' teams. GTE Am zal in 2023 overstappen naar GT3, terwijl GTE Pro als categorie volledig zal verdwijnen. De dagen van officiële fabrieksteams in de GT-racerij zijn daarmee dus geteld. Dat is geen verrassing gezien het gebrek aan interesse vanuit de industrie.

Corvette in de clinch

Met het uitwissen van GTE zet de ACO de deuren wagenwijd open voor een grote groep fabrikanten. In de GT3 zijn behalve Ferrari en Porsche namelijk Audi, Lamborghini, Bentley, Nissan, Honda, McLaren, Mercedes-AMG en BMW actief.

De enige die buiten de boot valt is Corvette. De Amerikanen zijn echter al druk bezig met een GT3-versie van de C8.R, aangezien de huidige auto ook in het Amerikaanse IMSA verbannen zal worden in 2022.

De Callaway C7 GT3-R uit het ADAC GT Masters biedt geen uitkomst.

Van drie naar elf

De overstap betekent dat er maximaal elf merken om de punten kunnen gaan strijden in het WEC en op Le Mans. Het is echter niet bekend of de ACO op typische Franse wijze aanpassingen zal opleggen aan de GT3-fabrikanten in de drang om zich van andere kampioenschappen te onderscheiden.

In theorie hebben de auto's het niet nodig: de 24 uurs races op de Nordschleife en Spa-Francorchamps zijn al jaren onderdeel van de GT3-kalender. Hopelijk heeft de ACO van het LMH-debacle geleerd en laten ze gerommel over regels achterwege.

Beste beslissing in tien jaar

GT3 naar Le Mans halen is wat ons betreft de beste beslissing die de ACO de afgelopen tien jaar heeft gemaakt. We kijken er nu al naar uit om de BMW M4 te zien strijden met een McLaren 720S, Honda NSX en Audi R8 op het rechte stuk van Mulsanne. Helaas zullen we daar nog even op moeten wachten. Dit weekend wordt het karkas van de GTE Pro namelijk nog even gereanimeerd voor de 24 uur van Le Mans.

Autosport
  • Mercedes-AMG Customer Racing, IMSA, Porsche, Callaway Competition, BMW
  • 24 Heures du Mans