Lamborghini wil in 2024 naar Le Mans met LMDh

De Italiaanse divisie van VAG staat te trappelen om zich bij stalgenoten Audi en Porsche te voegen in de nieuwe Le Mans-klasse. We hoeven echter niet te hopen op een exotisch ontwerp met dikke V10 of V12.

Lamborghini wil in 2024 naar Le Mans met LMDh

Het is de laatste tijd een beetje een warboel bij de FIA wat betreft de structuur van de langeafstandsracerij. Het afschaffen van de LMP1-klasse stortte het World Endurance Championship in chaos door onduidelijkheid over het aantal deelnemers, de regels en de budgetten. Uiteindelijk zitten we door vreemde aanpak van de Fransen in 2023 met niet één maar twee topklasses: Le Mans Hypercar en LMDh.

De Peugeot 9X8 is het eerste serieuze voorbeeld van een LMH.

LMDh

Door constant gerommel met het reglement werden de LMH-ontwerpen van Toyota en Scuderia Cameron Glickenhaus uiteindelijk niet veel meer dan geknepen hybride LMP1-wagens. De merken die zich bij het vanuit het Amerikaanse IMSA overgenomen LMDh gevoegd hebben krijgen echter een extra jaartje om zich voor te bereiden.

Porsche en Audi kondigden kort na elkaar aan zich te binden aan de goedkopere formule. LMDh-wagens worden rond een LMP2-chassis van een van de vier aangewezen fabrikanten gebouwd, krijgen een motor afgeleid van een productie-ontwerp mee, en een gestandaardiseerd 50 pk hybride systeem. Net als LMH mogen de auto's niet meer dan 680 pk produceren. Alleen het bodywerk is voor elke wagen duidelijk anders.

Bouwpakket

Het goedkope bouwpakket van LMDh past natuurlijk precies in het straatje van de VAG Group. De Duitsers zetten immers zoveel mogelijk modellen op hetzelfde platform. Audi en Porsche het beide met chassisbouwer Multimatic en zouden in dat chassis dezelfde twin turbo V8 schuiven.

Bij Lamborghini's motorsportafdeling Squadra Corse maken ze zich op om met dezelfde filosofie in te stappen in 2024. Squadra Corse opperhoofd Giorgio Sanna verklaarde tegenover Autosport dat het bedrijf eerst dacht aan een samenwerking met traditionele partner Dallara, maar dat nu toch de lijn van het moederbedrijf wordt gevolgd:

"In het begin hebben we alle opties verkend en Dallara is een historische partner van Lamborghini Squadra Corse in de GT-racerij. [Maar] aan de technische kant is het VW Group platform de beste optie. We zijn wat ideeën en visies binnen de groep an het delen en ik hoop dat we snel een beslissing maken."

Het aerodynamisch pakket van de Huracan GT3 EVO werd ontworpen door Dallara.

VAG-invasie

Het delen van platforms in de racerij is voor VAG niet nieuw: de Huracan GT3 en Audi R8 GT3 werden zij aan zij ontwikkeld. Het zijn immers in basis dezelfde auto's. In dezelfde klasse hebben Bentley en Porsche echter een compleet andere aanpak. De geruchten dat de Britse tak ook over een LMDh auto nadenkt voorspellen een heuse VAG-invasie van de klasse.

Tot zover zijn alleen BMW en Acura bevestigd als tegenstanders van de Volkswagen armada. Meer merken is natuurlijk goed voor de sport, maar de dominantie van een concern is dat vaak niet. Het is niet de eerste keer dat VAG zich schuldig zou maken aan het verpletteren van de sport: tussen 2000 en 2008 werd de 24 uur van Le Mans elk jaar op naam van een Volkswagen-dochter geschreven. De Bentley Speed 8 die in 2003 de race veroverde was uiteraard direct gerelateerd aan de Audi R8 LMP.

Eindelijk aan de top

Voor Lamborghini zal het echter de eerste keer zijn dat het merk een serieuze gooi doet naar de topklasse van het WEC. De Italianen kwamen het dichtste bij met de exotische Diablo GT1 van 1997, maar dat project stierf uiteindelijk een stille dood, ironisch genoeg mede door de overname van Lamborghini door Audi. Afgezien van een weinig succesvolle campagne in het Japanse JGTC kwam de auto verder niet in actie.

Volgens Sanna hoeven we echter niet te hopen op een echt fabrieksteam. Het Lamborghini LMDh-project zal eenzelfde structuur hebben als het GT3-programma van het merk. De focus op klantenteams zet de deuren open voor een enorme groep leen-Lambo's op Le Mans. We zijn benieuwd.

Autosport
  • Lamborghini, FIA WEC, Porsche, Audi, Bentley