Audi R8 LMS Evo II moet BMW M4 gaan pakken

Met de komst van een nieuwe rivaal in het vooruizicht was het tijd voor een opfrisbeurtje voor de succesvolle racer. Het model is op vijf punten flink verbeterd.

Audi R8 LMS Evo II moet BMW M4 gaan pakken

De GT3-klasse is momenteel big business. Bijna elk zichzelf respecterend merk heeft wel een race-variant van een van hun topmodellen in de aanbieding. Bentley, Lexus, Porsche, Lamborghini, Honda, Ferrari, Nissan en McLaren zijn allemaal vertegenwoordigd. Een van de eerste deelnemers aan de klasse zoals we die nu kennen was Audi. De R8 LMS maakte al in 2009 zijn debuut.

Evo II

Twaalf jaar later is het tijd voor de tweede evolutie van de tweede generatie van de GT3-racer. Om het hoofd te bieden aan de aanstormende concurrentie van BMW is de R8 grondig herzien.

Zo is de ophanging van de Evo II volledig instelbaar, zorgt de achtervleugel voor een groter aandeel van de downforce, is de traction control uitgebreider en is er een nieuwe inlaat gemonteerd. Hierdoor is de auto beter aan te passen op verschillende circuits, wordt de downforce stabieler opgewekt en levert de 5,2 liter V10 meer koppel over een breder toerenbereik. Qua pk's is er niets veranderd: meer dan 590 pk is volgens de regels niet toegestaan.

Koele coureur

Nog belangrijker zijn de vernieuwingen in het interieur. De hardcore racer heeft namelijk een verbeterde airco aangemeten gekregen. Volgens Audi is een koele coureur immers een snellere en meer consistente coureur. Vooral bij langeafstandsraces kan het nieuwe systeem een enorm voordeel opleveren.

Vier ton

De Audi R8 LMS Evo II is te bestellen vanaf 439.000 euro, exclusief belastingen. Een optielijst is er eigenlijk niet echt. Naast een complete auto kunnen bestaande klanten de upgrades van de Evo II toepassen op hun huidige auto. De nieuwe LMS zal tijdens de 24 uur van Spa voor het eerst getoond worden aan het publiek. In 2022 moet de GT3 zijn debuut gaan maken.

Autosport
  • Audi, Wikimedia Commons