Dit zijn de Nederlanders bij de 24 uur van Le Mans 2021

Morgen gaat de meest bekende endurance race ter wereld weer van start. Uiteraard is Racing Team Nederland weer van de partij, maar er is meer talent uit de lage landen dat de nodige aandacht verdient. We gaan ze allemaal even bij langs.

Dit zijn de Nederlanders bij de 24 uur van Le Mans 2021

De editie van 2021 is een bijzondere in de geschiedenis van de 24 uur van Le Mans. Het is de eerste race die verreden wordt onder het nieuwe en nog steeds vrij verwarrende Le Mans Hypercar-reglement. Het de laatste jaren oppermachtige Toyota zal de strijd aangaan met het kleine Scuderia Cameron Glickenhaus en de hoogbejaarde, gecastreerde LMP1-wagen van Alpine. Ondanks een testrijder rol voor Nyck de Vries vinden we in de topklasse helaas geen Nederlanders terug. Voor een gezonde dosis chauvinisme moeten we een stapje lager naar het recent extra afgeremde LMP2.

LMP2

#1 | Richard Mille Racing Oreca 07 - Beitske Visser

De rode Oreca met het opvallende startnummer is voor het team van DTM-rijdster Sophia Flörsch, Super Formula coureur Tatiana Calderón en W-Series talent Beitske Visser. Het volledig vrouwelijke team start voor de tweede keer op Le Mans . Vorig jaar wisten de dames de race uit te rijden en een respectabele negende plek in LMP2 en dertiende overall te pakken. Visser en co starten zaterdag vanaf de 28ste plek.

#26 | G-Drive Racing Oreca 07 - Nyck de Vries

De kersverse Formule E wereldkampioen startte in 2019 en 2020 nog voor Racing Team Nederland, maar is dit jaar van de partij met het succesvolle G-Drive Racing. De Vries mag plaatsnemen naast teambaas Roman Rusinov en de Argentijn Franco Colapinto. G-Drive finishte vorig jaar als negende overall en vijfde in LMP2. Nyck heeft vanaf de negende startplaats dus een goede kans op een podium.

#29 | Racing Team Nederland Oreca 07 - Iedereen

Le Mans is tegenwoordig niet compleet zonder Racing Team Nederland. Het team van supermarktmagnaat en diehard Minardi-fan Frits van Eerd is al sinds 2017 een begrip bij Nederlandse autosportfans. Na een teleurstellende run in 2020 (19de overall, 15de in LMP2) is het team terug met een opgefrist rijderstrio. Naast Van Eerd en Giedo van der Garde vinden we nu LMP3-kampioen Job van Uitert. Ironisch genoeg heeft Van Uitert eerder in het seizoen juist voor G-Drive gereden. Een mooie stoelendans dus. Vanaf een 22ste plek op de grid hoopt RTN dit keer uit de problemen te blijven.

#31 | Team WRT Oreca 07 - Robin Frijns

Het Belgische team doet normaal goede zaken met GT3-wagens van Audi, maar dit jaar stapt WRT over op LMP2. Daarbij nemen ze meteen een van hun beste coureurs mee: Robin Frijns. Met een verleden in GP2, DTM en een succesvolle campagne in de Formule E is Frijns de perfecte man om het nieuwe team omheen te bouwen. Frijns wordt vergezeld door Ferdinand von Habsburg en Charles Milesi en start vanaf P16. In de andere Team WRT auto vinden we overigens Robert Kubica.

#34 | Inter Europol Competition Oreca - Renger van der Zande

De Poolse formatie is na een campagne met LMP3-machines vorig jaar overgestapt op de mateloos populaire Oreca 07 LMP2. Daarbij huurde het team meteen wat capabele handen in: Renger van der Zande doet op het moment goede zaken met het Cadillac Chip Ganassi Racing team in de Amerikaanse IMSA-serie. Het is de vierde start op La Sarthe voor Van der Zande, na twee deelnames in de LMP1 en een 16de plek overall (12 LMP2) in 2020. Renger start samen met Jakub Smiechowski en 'zoontje van' Alex Brundle vlak achter Racing Team Nederland op de 23ste plek.

GTE Pro

#63 | Corvette Racing C8.R GTE - Nicky Catsburg

De verlate aankomst van de Corvette C8.R is een verademing voor de topklasse van de GT-racerij op Le Mans. Op Porsche en Ferrari na was iedereen al vertrokken. Door die exodus kon WTCR en GT-racer Nicky Catsburg wel mooi aanschuiven bij het Amerikaanse team. In 2018 en 2019 reed hij op Le Mans nog voor BMW, maar de Duitsers trokken al snel de stekker uit de enorme M8 GTE. Naast Catsburg vinden we Corvette-veteraan Antonio Garcia en IMSA-racer Jordan Taylor. De mannen mogen vanaf P39 (achtste in GTE Pro) vertrekken.

GTE Am

#388 | Rinaldi Racing Ferrari 488 GTE Evo - Jeroen Bleekemolen

De populaire alleskunner is weer van de partij. Met vijftien starts is Bleekemolen met afstand de meest ervaren Nederlander op het legendarische stratencircuit. Een blik op die lijst toont zijn veelzijdigheid: slechts één keer reed hij twee jaar achter elkaar met dezelfde auto. Na runs met een Ford GT en Porsche 911 RSR is Jeroen weer terug in een Ferrari 488 GTE, een auto waar hij voor het laatst mee reed tijdens de editie van 2018. Samen met het Duitse duo Pierre Ehret en Christian Hook mag hij vanaf de 52ste plek starten, dertiende in de klasse. Onder de concurrenten van Rinaldi vinden we gek genoeg het officiële fabrieksteam van Aston Martin, het laatste restantje voordat Lawrence Stroll het team definitief opheft.

Morgen om 16:00 gaat het hele circus van start. Je kunt de race de hele dag volgen via RTL7 en verschillende livestreams.

Autosport
  • 24h du Mans, Richard Mille Racing, Oreca, Racing Team Nederland, WRT, Corvette Racing, Ferrari