Crash Nyck de Vries en Robin Frijns in Mexico, overwinning voor Mitch Evans

De Formule E-race in Mexico is voor Nederlanders Nyck de Vries en Robin Frijns uitgelopen op een teleurstelling. De Vries schepte Frijns bij een verdedigende actie en viel uit, Frijns kon door en eindigde op P12. De overwinning ging naar Mitch Evans.

https://cdn.pijper.io/2020/02/aZWyw49BhZ1bLC1581803456.jpeg

André Lotterer zal de race in Mexico starten vanaf pole position. Nederlanders Nyck de Vries en Robin Frijns vinden we terug op de derde en zesde plek. Het stijf uitverkochte Autodromo Hermanos Rodriguez kent een andere lay-out dan de vorm die de Formule 1 gebruikt; de baan is nu slechts 2,8 kilometer lang.

Chaotische start ongunstig voor de Vries

De initiële start is voor De Vries een hele goede: door een felle inhaalmanoeuvre van Mitch Evans op koploper André Lotterer schiet laatstgenoemde van de baan en kan de Vries profiteren. Frijns kent een iets slechtere start en verliest een plekje.

In de openingsfase kan de Vries het tempo niet bijbenen, Sebastien Buemi, André Lotterer, Sam Bird en ook Robin Frijns komen voorbij. Nico Müller kent eveneens een slechte openingsfase: de Duitser crasht in de derde ronde en dat betekent einde race voor hem. Hierdoor komt er een Safety Car op de baan en wordt de race tijdelijk geneutraliseerd.

Nederlanders stelen show in Mexico

De herstart is eveneens chaotisch. Lotterer krijgt een beuk van Bird en loopt daarbij schade op. Hierdoor kunnen ook Frijns en de Vries zijn positie overnemen. Oud Formule 1-coureur Felipe Massa zien we met een zwaar beschadigde linker voorkant zijn bolide parkeren.

De Nederlanders jagen op een podiumplek. Nadat de orde herstelt is en Bird nummer twee Buemi heeft ingehaald, dringen ook Frijns en de Vries aan. Ronde na ronde gaat voorbij, maar alles wat Frijns probeert wil niet lukken. Daarachter zijn de DS Techeetahs bezig met een opmars. Antonio Felix da Costa is de snelste van de twee en hij dringt aan bij de Vries.

Met nog twintig minuten te gaan is daar de actie van da Costa. De Vries verdedigt hardhandig en in zijn actie remt hij ogenschijnlijk te laat. Het kind van de rekening is Robin Frijns; de Limburger wordt geraakt door de Vries en de twee Nederlanders schieten zij aan zij de baan af. Frijns kan door en valt terug tot P10, voor de Vries is dit het einde van zijn race.

Gerommel bij DS Techeetah in slotfase

De grote winnaars van alle chaos in de top zes zijn Stoffel Vandoorne en Mitch Evans. Vandoorne, de leider in het kampioenschap finishte iedere race in de punten en rijdt ook met een klein kwartier te gaan rond op de zesde positie. Evans rijdt inmiddels weg bij het hele veld en domineert de race.

Da Costa rukt op naar de vierde plek en rijdt binnen een mum van tijd pal achter nummer drie Buemi. De Techeetahs doen nogmaals een positiewisseling en Vergne wordt naar voren geroepen om een gooi te doen naar het podium. Twee ronden later wordt de volgorde weer hersteld en mag Da Costa naar P4. Het heeft niet het gewenste effect: Buemi is inmiddels weggereden bij de gouden bolides. Uiteindelijk kan Da Costa toch de klus klaren en schuift hij op naar de derde positie.

Met nog vier minuten te gaan is Da Costa aangesloten bij nummer twee Bird. Dan gaat het helemaal mis: het goede weekend van Envision Virgin Racing valt volledig in duigen als de teamgenoot van Frijns in de muur knalt. Het team van Frijns neemt geen punten mee uit Mexico.

De race van Vandoorne krijgt eveneens een dramatische wending in de slotfase: de Belg toucheert eveneens de muur en daarmee gaat hij geen punten pakken, voor het eerst in dit Formule E-seizoen.

Aan kop is Evans de gevierde man: de Nieuw-Zeelander pakt de overwinning op de verkorte versie van het Autodromo Hermanos Rodriguez. Daarachter wordt Da Costa tweede na een mooie inhaalrace. Buemi slaat Vergne van zich af in de strijd om P3.

Autosport
  • Hollandse Hoogte