Alpine brengt Formule 1 naar Le Mans

Met Fernando Alonso achter het stuur zal er voor het eerst een F1-wagen over de volledige layout van Circui de La Sarthe razen.

Alpine brengt Formule 1 naar Le Mans

Het is een fantasie die autosportfans al decennia bezighoudt: wat als je de Formule 1 loslaat op Le Mans? En dan niet dat lullige Bugatti-baantje, zoals in 1967, maar de volle 13.6 kilometer waar het jaarlijkse WEC-feestje gevierd wordt. Met dank aan Alpine krijgen we in de aanloop van de 24 uur van Le Mans dit weekend eindelijk een impressie van hoe dat eruit zou zien. Tweevoudig wereldkampioen Formule 1 en tweevoudig Le Mans winnaar Fernando Alonso zal een Alpine over het beroemde circuit mogen sturen.

Fernando Alonso krijgt de eer om een F1-auto uit te laten op Le Mans.

Demorun

Helaas zal Alonso waarschijnlijk niet op volle snelheid over het circuit kunnen knallen, zoals hij deed met de titelwinnende R25 V10 op Abu Dhabi. Hij rijdt namelijk mee met een parade die de geschiedenis van Alpine op Le Mans viert. Veel meer dan een demorun zal het dus niet worden, maar er is nog altijd ruimte voor indrukwekkende shots van een moderne F1-wagen op het rechte stuk van Mulsanne. Welke auto Alpine zal gebruiken is nog niet duidelijk, maar vanwege restricties rond het testen zal het naar alle waarschijnlijkheid een ouder Renault-chassis met Alpine-livery zijn.

Een oudere Renault is de meest waarschijnlijke kandidaat.

LMH/LMDh

Alpine neemt dit seizoen voor het eerst sinds hun overwinning in 1978 deel aan de topklasse van het World Endurance Championship. Dat doen ze echter met minimale inspanning: de A480 LMH is in feite een flink afgeknepen Rebellion R13 LMP1-wagen, een inmiddels vier jaar oud ontwerp. De auto diende om Alpine een makkelijke en goedkope weg te geven om mee te strijden op Le Mans, totdat de directie genoeg overtuigd zou zijn om zich te binden aan de nieuwe LMH of LMDh-regels.

De toekomst

Met de parade hint Alpine dat het Le Mans-project serieuzere vormen aan zal nemen. Gezien de zuinige insteek is de verwachting dat het merk zich bij de op LMP2-chassis gebaseerde LMDh-klasse zal gaan voegen. LMDh en LMH worden als gelijken behandeld, waardoor het ontwikkelen van een volledig nieuw chassis niet aantrekkelijk is voor een merk als Alpine, dat ook nog een F1-team financiert.. Naast een LMP2-chassis van Orecao zou Alpine gezien de link met Nissan kunnen maken van de twin turbo 3,8 liter V6 uit de GT-R GT3, gekoppeld aan een gestandaardiseerd 50 pk hybridesysteem.

Autosport
  • Alpine F1, 24 Heures du Mans