Hockenheim-roundup: DTM-succes Frijns, bijna-podium Beitske Visser

Het afgelopen weekend maakte Hockenheim zich op voor een dubbele primeur: de start van de W Series en de start van de DTM met de nieuwe turbo-motoren. De Nederlanders deden goed mee.

In de W Series - zonder Stephane Kox op de reservebank - reed Beitske Visser een puike race. De Friezin startte vanaf P8, maar werkte zich op het vochtige Duitse circuit goed naar voren. Helaas duurde de race net te kort voor een podiumplaats, en eindigde Visser als vierde. Hierbij hield ze knap de vanaf P2 gestarte Sarah Moore achter zich. 

De race werd gewonnen door Jamie Chadwick, die in ieder geval in Hockenheim the girl to beat was. De Britse starte vanaf pole, met meer dan een seconde voorsprong in de kwalificatie op de nummer 2, en reed vrij onbedreigd naar haar maiden victory. Over twee weken gaat de W Series verder op het circuit van Zolder, voorafgaand aan de race op Hockenheim deed het Jeugdjournaal een item over de klasse, waarin onze eigen expert Sylvana aan het woord komt. Terugkijken kan hier.

Robin Frijns is ondertussen on a roll. De Audi-coureur, die onlangs zijn eerste race in de Formule E won, combineert de elektrische raceklasse dit jaar met de DTM. Zoals u weet loosde de DTM dit jaar de V8 onder de kap voor een flink opgevoerde tweeliter viercilinder met 600+ pk, dus in theorie was het voor de deelnemers 'nieuwe ronde, nieuwe kansen'. 

Frijns zat er in beide races goed bij: de eerste race werd gewonnen door Marco Wittmann in zijn BMW M4, met de Audi's van Rockenfeller en Frijns op P2 en P3. Frijns was gestart vanaf P5, begon goed, maar kreeg problemen met zijn banden. Na de pitstop reed hij echter sterk naar het podium. Na de tweede race werd het podium volledig door Audi gedomineerd, waarbij Frijns opnieuw als derde eindigde. De shine werd echter gestolen door Rene Rast, die vanaf P16 naar een overwinning reed.

Frijns' reactie na de tweede race op zondag was: “Natuurlijk prachtig om het seizoen met twee podiumplaatsen te beginnen. Een heel verschil met vorig jaar, toen ik na het eerste weekeinde nul punten achter mijn naam had. De race op zaterdag was vanwege de regen heel zwaar, maar na de pitstop ging het met een verse set banden aanmerkelijk beter. Vandaag verprutste ik de start volledig en verloor ik ook nog eens veel tijd door een probleem tijdens de pitstop, maar de snelheid zat er goed in en zo kon ik tal van posities goedmaken. Had de race nog één ronde langer geduurd, dan had ik misschien ook Nico nog kunnen pakken. Al met al ben ik heel tevreden met het resultaat van dit weekeinde”.

Over twee weken gaat de DTM verder op het circuit van Zolder.

Een stukje van het Europese continent, op het Britse Brands Hatch, werd dit weekend ook de dubbele Blancpain Sprint Race verreden. De eerste race was heel snel voorbij voor Steijn Schothorst: zijn Audi R8 raakte verstrikt in een botsing met meerdere auto's en eindigde in het grind. De tweede race ging een stuk beter, hier eindigde hij op P3. Dat gaan we vanavond zeker nog even horen in de Asfalt Podcast.