Shock and awe! Cadillac voegt zich bij Le Mans 2023

Het Amerikaanse luxemerk keert na meer dan 20 jaar terug op het legendarische circuit. Vanaf 2023 zal Cadillac de strijd aangaan met groten namen als Toyota, Porsche, Ferrari, Peugeot en Audi.

Shock and awe! Cadillac voegt zich bij Le Mans 2023

Het is zeker niet het eerste merk waar je aan denkt, maar Cadillac heeft toch echt een verleden op Le Mans. Al in 1950 stuurden de Amerikanen twee wagens naar het legendarische evenement. Onder leiding van Briggs Cunningham, de uitvinder van de racestrepen, finishten een standaard sedan en een onooglijke Spider als tiende en elfde overall. Omdat de focus van het merk in de jaren '50 op langer, breder, groter en zwaarder ging kwam er echter geen vervolg op dat uitstapje.

De 'Le Monstre' Cadillac Spider naast de Cadillac DPi-V.R.

Northstar LMP

Het duurde tot het nieuwe millennium voordat Cadillac zich herinnerde dat Frankrijk bestond. Precies vijftig jaar na die eerste deelname stond de Northstar LMP aan de start. Met een 650 pk sterke variant van de vierliter twin turbo V8 uit het Oldsmobile IndyCar-programma hoopten de Amerikanen de Audi R8 te snel af te zijn.

Dat lukte echter drie jaar achter elkaar niet. Ondanks een evolutie en een tweede generatie was LMP nooit goed genoeg om een race te winnen, laat staan Le Mans. Na een beste resultaat van negende op Le Mans hield Cadillac het na 2002 dan ook weer voor gezien in de Europese langeafstandsracerij.

Tweede comeback

Voor 2023 heeft Cadillac een tweede comeback gepland. Meer dan twintig jaar na de laatste race van de Northstar LMP02 komt een splinternieuw prototype naar Le Mans. Dat nieuws komt echter niet van Cadillac zelf, maar van de officiƫle kanalen van de 24 uur van Le Mans. Helaas is de informatie daardoor nogal vaag. Volgens de Fransen gaat Cadillac zich bij 'Hypercar' voegen, de verzamelnaam voor de gedeelde Le Mans Hypercar/LMDh klasse.

LMDh

Aangezien LMDh afgeleid is van het Amerikaanse DPi 2.0 moeten we zelf uit het bericht afleiden dat Cadillac zich aan de LMDh verbindt. Een peperdure LMH-bouwen is voor de Amerikanen niet logisch. Voor LMDh kan Cadillac hun huidige auto met ouderwetse 5,5 liter V8 grotendeels hergebruiken: er moet alleen een gestandaardiseerd 50 pk hybride systeem toegevoegd worden.

Cadillac is hiermee de derde fabrikant die een LMDh mee zal nemen naar Le Mans, na Audi en Porsche. De projecten van BMW en Acura (Honda) lijken zich vooralsnog te richten op de VS. De LMDh's zullen in 2023 ten strijde trekken tegen de Hypercars van Toyota, Peugeot, Ferrari en Glickenhaus. Het belooft dus een lekker volle bak te worden over twee jaar.

Autosport
  • Cadillac