Snelste Cadillac ooit heeft standaard handbak (677 pk)

Met de CT5-V Blackwing heeft Cadillac maling aan de moderne milieugekte. Een dikke supercharged V8 en handgeschakelde zesbak geven de auto een lekker oldschool karakter.

Snelste Cadillac ooit heeft standaard handbak

In een tijd waarin overheden de verbrandingsmotor willen verbieden en zelfs Dodge de Hellcats volledig elektrisch wil maken is Cadillac's nieuwe CT5-V Blackwing hopeloos ouderwets. Maar wel op de best mogelijke manier. De Blackwing-variant gooit al die moderne zorgen naast zich neer en probeert de meest pure beleving voor een supersedan te leveren.

LS is terug

De Blackwing-naam deed ons denken dat de CT5-V de moderne 4,2 liter twin turbo Blackwing V8 uit vlaggenschip CT6 mee zou krijgen. De normale CT5-V heeft zelfs een benepen drieliter V6je. In plaats daarvan greep Cadillac terug naar een van hun greatest hits. Voorin de CT5-V Blackwing vinden we namelijk nog gewoon de oude 6,2 liter LT4 V8 met supercharger.

Dit blok is onderdeel van de overbekende LS-familie, en werd eerder gemonteerd in de Corvette Z06, Camaro ZL1 en de oude Cadillac CTS-V. In de CT5-V is de motor echter krachtiger dan ooit met 677 pk en 893 newton meter koppel. De supercharger is volgens Cadillac echter 'compact' met een inhoud van 1,7 liter en kleinere rotors voor een betere gasrespons.

Zelf schakelen

Cadillac klopt zichzelf op de borst door trots te melden dat de Blackwing standaard geleverd wordt met een Tremec handgeschakelde zesbak. Een automaat met maar liefst tien versnellingen is optioneel. Voor de Tremec heeft Cadillac het No-Lift Shift-systeem ontwikkeld. Dit staat de bestuurder toe om te schakelen zonder van het gas af te gaan. Active Rev-Matching zorgt er weer voor dat het terugschakelen zo soepel mogelijk gaat. Ga je voor de automaat, dan kun je ervoor kiezen om te schakelen met magnesium flippers aan het stuur.

Uniek: 677 pk en zelf roeren

Gewoon op de achteras

In tegenstelling tot concurrenten zoals de BMW M5 en E63 S AMG heeft de Cadillac geen intelligente vierwielaandrijving, ondanks dat ie meer vermogen en koppel dan beide Duitsers heeft. De immense power gaat gewoon naar de achteras, maar wel met behulp van een elektronisch sperdifferentieel.

De remmen zijn de grootste die Cadillac ooit op een auto gemonteerd heeft. Mochten ze toch niet goed genoeg zijn dan kun je nog een carbon-keramische set bestellen.

MagneRide instelbare vering moet helpen om de Caddy op de weg te houden, geholpen door Michelin Pilot Sport 4S rubber dat speciaal voor de auto ontwikkeld is. De CT5-V heeft 19-inch wielen rondom, met 275/35 banden voor en 305/30 achter. Voor een beetje extra downforce kun je nog een carbon fiber package aanvinken.

Snelste ooit

Dankzij de vulkaan onder de motorkap is de CT5-V de meest krachtige en snelste Cadillac ooit gemaakt. Desondanks is de auto door het ontbreken van een vierwielaandrijvingssysteem geen hoogvlieger op de standaard 0-100 sprint. Deze duurt 3,7 seconden, drie tienden meer dan de Mercedes en zeven tienden meer dan de nieuwe BMW M5 CS, die 42 pk minder heeft. Maar in het echte leven merk je daar toch weinig van.

Op top moet de CT5-V veel indrukwekkender zijn: Cadillac weet namelijk niet precies hoe snel de auto is. "Meer dan 200 mijl per uur" is alles dat ze willen zeggen. Dat betekent dus een top van over de 320 kilometer per uur. De M5 CS is begrensd op 300 en de E63 S komt zelfs niet verder dan 250. Op de snelweg lacht de Cadillac dus het laatst.

Niet voor Nederland

Reserveringen voor de CT5-V Blackwing en het kleinere V6-broertje CT4-V Blackwing zijn sinds gisteren geopend. Met een vanafprijs van $84,990 (zo'n €70.500) is de Cadillac fors goedkoper dan de concurrentie. De basis M5 begint bij $103.500 en de E63 start pas vanaf $107.500. We gaan er naar goed Europees gebruik dan maar even vanuit dat de Duitsers wat beter in elkaar zitten.

Of de Blackwing ook naar Europa komt is niet bekend. In Nederland verkoopt Cadillac op dit moment alleen de saaie XT4 crossover. Als het gebeurt verwachten we dat de prijs een paar keer over de kop gaat door ons fijne BPM-systeem. Zo niet, dan hopen we dat er toch een paar pk-gekke Hollanders de moeite nemen om er een paar te importeren. Deze bruutheid moet gezien worden.

Het design is apart te noemen.
Nieuws
  • Cadillac