Gekkenwerk. Chevrolet smeedt Camaro met 649 pk

Er zijn nog landen waarin lekkere recht-toe-recht-aan auto's worden gebouwd, met een vieze V8. In dit geval hebben we het over de VS, waar Chevrolet zijn supercharged Camaro ZL1 heeft aangekondigd. Sla maar vast achterbanden in.

Onder de mooi gewelfde kap van de Camaro ligt een 6.2 liter V8 LT4 met supercharger (hetzelfde blok als je in de Corvette Z06 vindt). Het algehele uiterlijk zorgt er voor dat je geen vragen meer hoeft te stellen over de intenties van deze Camaro, it means business. Het front is één en al grille en koelopening, overal zitten skirts en de vier uitlaten zijn evenmin cosmetisch.

De 649 pk en 868 Nm sterke ZL1 trekt een flink gat met de een-na-sterkste Camaro, de 460 pk sterke SS (die een LT1 V8 zonder drukvulling heeft). Hij rolt op 20 inch, met hierin 390 mm Brembo's en 305 mm brede Goodyear Eagles aan de achteras. Schakelen kan via een manuele zesbak of een automaat met niet minder dan 10 verzetten, een samenwerkingsproject tussen GM en Ford. 

649 pk in een Corvette is al heftig, maar de strakke koets van de sportwagen weet er het maximale uit te halen. Een Camaro staat niet meteen bekend om zijn dynamiek, maar natuurlijk hebben de ingenieurs bijna alles aan de auto aangepast. Voor de non-believers: de 90 kg zwaardere vorige generatie ZL1, met 588 pk, deed een rondje Nordschleife in 7:41 minuten (video). Tot zover de mening dat Amerikanen alleen maar rechtdoor kunnen rijden.

De nieuwe opper-Camaro (heel misschien komt er nog een zwaardere ZR1) debuteert over twee weken op de New York Auto Show, vanaf het einde van dit jaar komen de eerste exemplaren op de thuismarkt, waarschijnlijk voor een bedrag waarvoor je in Nederland nog geen kale Cayman-instapper koopt. Als hij de oversteek naar Europa maakt, reken dan op een shitload aan belasting in ons land. 

En nu allemaal in koor: u.s.a, u.s.A, u.S.A., U.S.A.!