Audi kondigt F1-deelname aan op Spa Francorchamps!

Na lang wachten hebben de Duitsers in een persconferentie eindelijk het F1-project bevestigd. De nieuwe power units zullen in het Duitse Neuburg gebouwd worden, zónder inmenging van Porsche.

Audi kondigt F1-deelname aan op Spa Francorchamps!

Het is misschien wel het gesprek van het decennium: de toetreding van het VAG-concern tot de Formule 1. Na een gefaalde poging met Porsche in 2017 is het nu dan toch echt zover. Nu de FIA de power unit regels voor 2026 eindelijk op papier heeft zijn ze er in Ingolstadt gerust op om hun deelname aan de koningsklasse van de autosport toe te zeggen. De twitter-account van Audi Sport bleef echter nog voorzichtig, en postte alleen een vage teaser.

Showcar in de paddock

In een tijd waarin iedereen en z'n moeder een HD-camera op zak heeft duurde het echter niet lang voordat er meer beeldmateriaal naar voren kwam. Het team van Audi werd namelijk gespot met een F1-showcar in racekleuren van het merk. Afgezien van de Audi-livery zijn er echter geen sponsor of team-logo's te zien.

Zonder Porsche

In een persconferentie met FIA president Mohammed Ben Sulayem en F1 CEO Stefano Domenicali deden Audi topmannen Markus Duesmann en Oliver Hoffmann een tipje van de sluier van de plannen.

Zo zal de power unit van Audi een eigen project zijn in het Competence Center Motorsport te Neuburg, zonder inmenging of assistentie van conculega Porsche. De Red Bull-Porsche deal zal er immers voor zorgen dat de sportwagenbouwer in zal trekken bij de Red Bull Powertrains faciliteit in Milton Keynes.

Geen team gekozen

Duesmann benadrukte bovendien dat er nog geen team geselecteerd is die Audi zal gaan vertegenwoordigen. Volgens de geruchtenmolen zijn er echter sterke aanwijzingen dat het merk Alfa Romeo zal gaan vervangen als partner van Sauber.

De Duitsers zullen naar verwachting maar liefst 75% van het Zwitserse team over gaan nemen. Wanneer Audi die beslissing zal gaan aankondigen is niet bekend.

Offers gebracht

De Audi LMDh moest wijken voor het F1-project.

Volgens Duesmann zal Audi geen Honda-achtige capriolen uithalen. Het merk wil zich langdurig aan de sport verbinden. Dat heeft nu al de nodige gevolgen gehad: Audi Sport heeft het LMDh Le Mans protototype project namelijk al uit de lucht gehaald, tot grote woede van de facto GT3-fabrieksteam WRT.

De beslissing heeft ervoor gezorgd dat WRT overgestapt is naar BMW, en prominente Audi Sport coureurs zoals Rene Rast het voor gezien hielden. Op de korte termijn brengt het F1-project dus al de nodige schade toe. Het is te hopen voor Audi dat het het uiteindelijk allemaal waard is.

Formule 1
  • Audi Sport, Porsche, BMW