Alfa Romeo stapt graag opzij voor Sauber-Audi deal

Alfa Romeo CEO Jean-Philippe Imparato wil Sauber niet in de weg gaan staan. De sponsordeal met het Zwitserse team kan zomaar verbroken wanneer een andere fabrikant (Audi) aanklopt.

Alfa Romeo stapt graag opzij voor Sauber-Audi deal

Sinds 2019 kennen we het team van Sauber als Alfa Romeo. De Zwitserse formatie is echter alleen in naam verbonden met de Italiaanse autobouwer. Zo loopt moederbedrijf Stellantis minimaal risico, en hoeven ze zich in Hinwil geen zorgen te maken over inmenging vanuit Turijn. Het BMW-Sauber fiasco zit immers nog vers in het geheugen.

Geen probleem

Althans, dat was altijd het idee. In de wandelgangen wordt echter gesproken over een terugkeer naar de BMW-Sauber verhouding, dit keer met BMW's rivaal Audi. De VAG-dochter staat samen met neef Porsche immers op het punt om de Formule 1 in te duiken als power unit leverancier. Terwijl Porsche tegen Red Bull aanschurkt, zal Audi naar verwachting een gefaseerde overname van Sauber gaan doen.

Zo'n actie maakt de relatie tussen Alfa Romeo en Sauber uiteraard onhoudbaar. Volgens Alfa Romeo CEO Jean-Philippe Imparato is het echter geen probleem als het zover komt:

"Het is een kwestie van een relatie. De dag dat Sauber van mening is dat het in hun lange termijn belang is om verder te gaan, dan moeten ze dat doen voor hun bedrijf. De eerste verplichting voor Sauber is om het bedrijf te beschermen, Op het moment is het een fantastische gemeenschappelijke visie [voor Sauber en Alfa Romeo]. Als er op een dag iets anders gebeurt, dan zal dat geen probleem zijn."

Ingebouwde flexibiliteit

De opvallende houding van Imparato is er niet een van onverschilligheid. De relatie tussen de twee bedrijven is namelijk gebaseerd op flexibiliteit. Ondanks een deal tot 2024 hebben beide partijen aan het einde van elk seizoen de optie om de banden te verbreken. Imparato is opzettelijk deze relatie aangegaan o Alfa Romeo niet te diep met de sport verwikkeld te laten raken. Vooruit plannen in de motorsport vindt hij immers te gedurfd:

"We zullen onszelf op een andere manier ontwikkelen, in een andere wereld, altijd binnen de motorsport, voor Alfa Romeo. Maar we zetten niets vast - we hoeven niets te beschermen. We zijn partners. En dan zullen we zien. Ik zal nooit voor vijf jaar of meer plannen in de motorsport. Nooit. In deze wereld beoordelen we ons partnerschap elk jaar. De man die vijf jaar vooruit plant, in een motorsport investering, is gedurfd - echt. Wij zullen dat niet doen."

Daarmee zet Imparato de deur op een kier voor Audi. De FIA is echter nog steeds niet zover. We wachten namelijk nog altijd op uitsluitsel voor de nieuwe motorregels voor 2026.

Formule 1
  • Stellantis Media, BMW