'Red Bull-Porsche F1-deal zo goed als rond' 

Volgens Motorsport-Total is een deal tussen Red Bull en Porsche niets meer dan een formaliteit. Het Duitse merk zou vanaf 2026 het stokje over gaan nemen van Honda.

'Red Bull-Porsche F1-deal zo goed als rond' 

Met alle heisa rond de nieuwe auto's van dit jaar zou je het al bijna vergeten, maar voor 2026 staan alweer nieuwe power unit regels gepland. Één van de partijen die de Formule 1 daarmee hoopt aan te trekken is het Volkswagen concern.

Via Audi en Porsche zal VAG naar verwachting instappen op basis van een versimpelde formule en het gebruik van synthetische e-fuels. Bij Audi werd eerder al aangegeven dat het merk tevreden is met de regels zoals ze er nu voor liggen. Ook werden ze meerdere keren in verband gebracht met Williams en McLaren. Vanuit Porsche bleef het echter opvallend stil.

Styrische formaliteit

Volgens de bronnen van Motorsport-Total betekent die stilte niet dat er niets gebeurt. Porsche zou namelijk op het punt staan een deal met Red Bull Racing af te ronden. Over de voorwaarden zouden beide partijen het al eens zijn. Het voorstel moet alleen nog even voorgelegd worden bij de overkoepelende organisaties binnen de Volkswagen Group. Gezien het enthousiasme voor de sport vanuit het concern lijkt dat een formaliteit te zijn.

Het sluiten van de deal zou vergemakkelijkt zijn doordat Helmut Marko, Dietrich Mateschitz en voormalig Porsche Motorsport en huidig vice-president van VAG Fritz Enzinger allemaal uit het Oostenrijkse Styrië komen. Het drietal sprak dus duidelijk elkaars taal.

Porsche was in de jaren '80 succesvol met de TAG TTE P01 twin turbo V6.

Red Bull-Porsche Powertrains

Het zou gaan om een deal waarbij de fabrikant zal samenwerken met de nieuwe Red Bull Powertrains-divisie in Milton Keynes. Het ontwikkelen en bouwen van de power units in de nieuwe fabriek van Red Bull is immers een veel goedkopere oplossing voor Porsche, ook vanwege de gunstige arbeidsvoorwaarden in het Verenigd Koninkrijk.

Porsche neemt daarmee het stokje over van Honda, dat nog tot 2025 anoniem motoren en expertise blijft leveren onder de huidige regels.

De bouw van Red Bull Powertrains.

Maart

Motorsport-Total voorspelt dat Porsche en Red Bull in maart de deal zullen aankondigen, op tijd voor de start van het nieuwe F1-seizoen. Hoeveel daarvan waar is durven we echter niet te zeggen.

Volkswagen liet immers in december weten 'begin 2022' met een aankondiging te komen, maar daar wachten we nog altijd op. De tijd zal het leren of Red Bull-Porsche dan toch een realiteit wordt.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, Formula 1