Prost onthult: 'Nieuwe Renault F1 motor is zwak en niet betrouwbaar'

De Franse grootmeester heeft een boekje opengedaan over de stand van zaken bij zijn oude werkgever. Volgens Le Professeur is de nieuwe Power Unit verre van competitief.

Prost onthult: 'Nieuwe Renault F1 motor is zwak en niet betrouwbaar'

De publieke vechtscheiding tussen het team van Alpine en voormalige niet-uitvoerend directeur/adviseur Alain Prost heeft een staartje gekregen. De viervoudig wereldkampioen was gepikeerd over de manier waarop de split naar buiten kwam en uitte zich zijn frustratie over de verzuurde relatie met CEO Laurent Rossi.

Naast het benoemen van de onhoudbare bestuurscultuur binnen het team heeft Prost recent nog een zere plek gevonden: het motorprogramma van moederbedrijf Renault.

Drie jaar oud

Onder de vlag van Renault plande het team een splinternieuwe Power Unit voor het seizoen van 2021, dat op dat moment nog samenviel met de overstap naar de nieuwe ground effect auto's. Vanwege de uitbraak van de pandemie werden de nieuwe regels echter een vol seizoen uitgesteld.

Voor Renault en later Alpine betekende dit dat de motor voor 2021 in feite dateerde tot het begin van 2019. Het verschil was duidelijk merkbaar: zowel het fabrieksteam als enige klant McLaren konden op het rechte stuk geen potten breken. Volgens Auto, Motor und Sport kwam de Renault elk seizoen systematisch zo'n 35 pk tekort op de andere drie merken. Dit jaar moet het tij echter gekeerd worden met een volledig nieuwe Renault E-Tech power unit.

Jarenlange achterstand

Alpine hoopt met de nieuwe motor de achterstand weg te poetsen die Renault eigenlijk al heeft sinds de introductie van de V6 turbo hybrides in 2014. Al vanaf het prille begin schortte het bij de Fransen aan zowel puur vermogen als betrouwbaarheid. Ferrari begon het hybride tijdperk nog slechter, maar wist de problemen met creatieve oplossingen het hoofd te bieden. In de tussentijd raakte Renault alle klantenteams één voor één kwijt.

Red Bull plakte liever TAG Heuer labels op de Renault-motoren.

Langzaam en fragiel

Volgens Alain Prost komt daar in 2022 niet meteen verandering in. Op de testbank heeft de nieuwe motor, die volgens Renault CEO Luca de Meo 'kleiner en lichter' is en een 'lager zwaartepunt' heeft namelijk zorgwekkende dingen laten zien op de testbank.

Tegenover L'Equipe schetste Prost het schrikbeeld: kennelijk liet de betrouwbaarheid te wensen over en waren ook de prestaties op de dyno niet van het gehoopte niveau:

"Er is een klein probleempje met de betrouwbaarheid van de motor. Tijdens de simulaties op de testbank ontdekten ze dat de motor nog steeds niet presteerde op het gewenste niveau. Er bestaan grote vraagtekens rond de prestaties. Dat wordt pas bekend op het circuit. Het is een ambitieus project."

Op 19 februari kunnen we zien of Prost's claims meer zijn dan de zure woorden van een ex-werknemer. Dat weekend trapt de F1 het seizoen af met de wintertests op het circuit van Barcelona.

Formule 1
  • Formula 1, Renault, Alpine F1 Team