Alain Prost verlaat Alpine F1

Na zeven jaar in Enstone is het exit voor de viervoudig wereldkampioen. Prost is het slachtoffer van een grondige herstructurering van het Franse team.

Alain Prost verlaat Alpine F1

Het gaat hard bij Alpine. Na slechts een jaar in de sport onder de nieuwe naam wordt het team meteen al flink onder handen genomen. De afstammeling van het aanmodderende Renault F1-project kende een aardig seizoen, met twee uitschieters in de vorm van Esteban Ocon's overwinning in Hongarije en het podium voor Fernando Alonso in Qatar.

Het elk jaar opnieuw beloofde kampioenschapsniveau is echter nog lang niet behaald: Alpine eindigde 2021 als vijfde, krap vóór AlphaTauri en ver weg bij McLaren. Om de gewenste resultaten te bereiken is er dus een revolutie nodig. De nieuwe regels voor dit seizoen en het eerste echte Alpine-ontwerp sinds 1975 hebben daarvoor de ideale aanleiding gegeven.

Budkowski

Het eerste slachtoffer van de nieuwe bestuurscultuur was teambaas Marcin Budkowski. De Pool startte zijn carriere in 2001 als aerodynamicus bij Prost GP en was onderdeel van het dreamteam van Ferrari tussen 2002 en 2007. Na een stint bij McLaren (2007-2014) was hij onderdeel van het technische team van de F1, waarna hij zich bij Renault Sport voegde. Zelfs` met al die ervaring werd hij echter te licht bevonden door Alpine CEO Laurent Rossi.

Exit Prost

Na Budkowski is zijn oude werkgever aan de beurt: niemand minder dan viervoudig wereldkampioen Alain Prost. De 66-jarige levende legende reed tussen 1981 en 1983 voor de eerste variant van Renault's F1-project en keerde in 2015 terug bij het merk als consultant en ambassadeur voor het uit Lotus herrezen F1-team.

In 2019 werd zijn betrokkenheid duidelijker gemaakt door zijn aanstelling als directeur van de organisatie achter het team. Na zes jaar geploeter haalde het team onder Prost's supervisie welgeteld drie podiums en één overwinning binnen. Toevallig pakte Prost Grand Prix tussen 1997 en 2001 precies evenveel podiums. Een overwinning bleef echter uit.

Szafnauer en BWT

Rossi's reorganisatie komt natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen. Volgens Autosport maakt de Fransman ruimte voor ex-Force India, Racing Point en Aston Martin-frontman Otmar Szafnauer. De Roemeense Amerikaan wordt al een tijdje in verband gebracht met het hoogste stoeltje bij Alpine F1. Zijn exit bij Aston Martin en vervanging door de hilarisch genaamde Mike Krack lijken die geruchten te bevestigen.

Szafnauer neemt bovendien broodnodige sponsordollars mee. Tijdens zijn jaren bij Team Silverstone heeft hij een goede relatie ontwikkeld met sponsor BWT, bekend van de opvallende roze livery. Het Oostenrijkse waterbedrijf was afgelopen seizoen niet te spreken over de verminderde zichtbaarheid op de grotendeels groene Aston Martin en is op zoek naar een nieuwe partner. Het zou dus heel goed kunnen dat de Alpine A522 een grotendeels roze kleurenschema mee zal gaan krijgen. Het is wachten op een bevestiging vanuit Alpine.

Formule 1
  • Alpine F1 Team