Otmar Szafnauer stapt op bij Aston Martin F1

Aston Martin gaat 2022 in onder nieuw bewind. Na twaalf jaar trouwe dienst in Silverstone heeft Otmar Szafnauer zijn spullen gepakt.

Otmar Szafnauer stapt op bij Aston Martin F1

Het hing al een tijdje in de lucht, maar de kogel is dan toch door de kerk. Otmar Szafnauer zal niet langer aan het roer staan van wat nu officieel het Aston Martin Cognizant Formula One™ Team heet. De 57-jarige Roemeense Amerikaan hield al sinds oktober 2009 een positie bezet bij het team uit Silverstone, dat toen nog bekend stond als Force India.

Als CEO en teamchef hield hij het team drijvende op een zeer bescheiden budget, tot het faillissement in 2018. Szafnauer speelde wel een sleutelrol in de verkoop van Force India aan miljardair Lawrence Stroll, waarmee honderden banen gered werden. Bij de transitie van Force India naar Racing Point en uiteindelijk Aston Martin behield hij telkens zijn positie.

Pre-Silverstone

Szafnauer begon zijn carriere in 1986 als Programmes Manager voor de Amerikaanse tak van Ford. Via een korte stint in de Formule Ford kwam hij in 1998 uiteindelijk bij het ambitieuze British American Racing F1 team terecht. Na een flirt met Jaguar Racing die op niets uitliep werd hij in 2001 weggekocht door Honda om de terugkeer van het merk als motorleverancier voor de F1 te overzien. Szafnauer klom op tot de raad van bestuurd van Honda F1, maar koos in 2009 voor een nieuwe uitdaging bij Force India.

Szafnauer als BAR Operations Director.

Post-Silverstone

Szafnauer's positie binnen Aston Martin werd in september al in twijfel getrokken na het aantrekken van ex-McLaren teambaas Martin Whitmarsh. De Brit werd aangesteld als CEO van de technologiedivisie van AMR. Destijds hamerde Otmar erop dat zijn positie geen gevaar liep. Een statement vanuit Aston Martin lijkt die lezing ondanks zijn vertrek te bevestigen:

“Otmar Szafnauer heeft het bedrijf verlaten en zijn rol bij Aston Martin Cognizant Formula One Team zall gemanaged worden binnen het team van leiders totdat er een vervanger aangewezen is. We willen hem bedanken voor de diensten die hij de afgelopen twaalf jaar aan het team geleverd heeft en we wensen hem het beste toe in de toekomst, aangezien hij ongetwijfeld nieuwe uitdagingen aan zal gaan. Gelukkig worden we geleid door een sterke groep van individuen en zijn we er gerust op om opties te overwegen voordat we een nieuwe team structuur aankondigen. De focus van het team ligt momenteel op het prepareren van een zo competitief mogelijke auto voor de start van het seizoen van 2022."

Whitmarsh zal voorlopig de scepter dus nog niet gaan overnemen van Szafnauer. Over de toekomstplannen van de Amerikaan is nog niets bekend, maar Szafnauer is al in verband gebracht met het team van Alpine. Zijn plan is dus naar alle waarschijnlijkheid El Plan. Het is wachten op de volgende aankondiging.

Formule 1
  • Formula 1