Einde van een tijdperk: Renault Sport wordt Alpine

Na 45 jaar zet Renault een punt achter het R.S. label. De sportdivisie van het merk gaat verder onder de Alpine-naam.

Einde van een tijdperk: Renault Sport wordt Alpine

Het is over en uit voor Renault Sport. De beroemde divisie van de Franse autobouwer is het slachtoffer geworden van de groeiende expansiedrift rondom het gereanimeerde Alpine. Na een Formule 1 team, een Le Mans prototype en de herrezen A110 sportwagen krijgt Alpine vanaf vandaag de controle over de sportieve uitspattingen van het moederbedrijf.

R.S. wordt Alpine

Dat betekent echter niet dat de snelle versies van de Clio en Megane voortaan als Alpines door het leven gaan. In plaats van een merk, zoals Abarth bij Fiat, wordt Alpine een uitvoering. In plaats van een Renault Megane R.S. zullen we voortaan dus tegen een Renault Megane Alpine aan gaan kijken. Dat wordt even wennen dus.

Door het bijplakken van de Alpine logo's is het daarbij niet zeker of de modellen net als reguliere Renaults op 180 kilometer per uur begrensd zullen worden. We mogen hopen van niet.

Cirkel is rond

Renault Sport ontstond in 1976 ironisch genoeg uit de combinatie van Alpine en Gordini. De nieuwe divisie profileerde zich meteen als een grote speler in de autosport met de lancering van de allereerste turbo Formule 1 auto: de RS01. Later was R.S. verantwoordelijk voor iconen als de R5 Turbo, Sport Spider, Clio V6, R.S.01 GT3 en de geliefde R.S. Trophy-varianten van de Clio en Megane.

Nieuws
  • Renault