Gereden: Abarth 595C Competizione [RIJTEST]

Hoewel de nieuwe Fiat 500 in aantocht is, is het alsnog tijd om de Abarth 595C Competizione eens aan de tand te voelen. Want het is altijd tijd voor een opgepompte mini-hot-hatch. Zeker als het een knalgele Italiaan met een linnen schuifdak is. En de zon schijnt.

Abarth 595C Competizione

Kanariegeel, klein en kabaalmakerig. In drie woorden is dat de Abarth 595C Competizione. Hoewel dit model van de Fiat 500 eigenlijk al sinds 2007 meedraait, blijft het een modern ogend autootje. Fiat heeft het ontwerp echt goed gedaan en heeft van de 500 geen retromisbaksel als de New Beetle van Volkswagen gemaakt. De 500 kan zo in het rijtje bij de drie generaties van de nieuwe MINI: succesnummers. Alleen hebben de Italianen wél vastgehouden aan de kleine maat.

Abarth

De meest potente versies van de Fiat 500 heten Abarth. Net als in de jaren zestig maakt het merk met de schorpioen de stekeligste versies van Fiats rugzakje. Voorin (de enige moderne toevoeging aan het ontwerp is dat de motor op de juiste plek ligt) legt Abarth een 1.4 liter viercilinder zestienklepper T-Jet. De motor is goed voor 180 pk dankzij de Garret GT146-turbo, die lekker ouderwets plotseling inkomt als de motor op toeren komt.

Wij reden de versie met de sequentiële gerobotiseerde bak, die rijdt comfortabel, maar het vraagt even gewenning, omdat de bak nogal twijfelt voordat er daadwerkelijk geschakeld wordt. Daarbij maakt de uitlaat een vreugdekreetje. Abarth heeft een klep in het uitlaatsysteem(pje) met vier pijen (pijpjes) gezet. Wie de SPORT-stand uitzet rijdt redelijk beschaafd door de stad, maar met de SPORT-knop ingedrukt verandert dat. Niet alleen op het dashboard, dat rood wordt, is te zien dat de 180 pk nu ongeremd naar buiten kunnen. Ook buiten is het te horen en er komt een turbometer naast het stuur tot leven om te zien hoeveel druk de turbo bij het inlaattraject pompt.

De wegligging van de Abarth is als vanouds als een kart. De wielen staan op de uiterste hoeken van de wagen, er zitten heel lage banden om de """enorme""" 17 inch lichtmetalen velgjes. Dan heeft Abarth ook nog gekozen voor Koni schokdempers en remmen van Brembo. Het is een Ferrari in een heel erg kleine verpakking. En tja, dat open dak. Het is heerlijk om even buiten te kunnen zitten als het weer meezit. Dat de zijkanten van de auto gewoon blijven staan is geen probleem, zit je ook niet zo te kopen in de gifgroen/knalgele 595 Competizione.

Wat telkens weer opvalt aan de huidige auto's van de FCA Groep is dat ze het infotainment goed op orde hebben. Deze Abarth is geen uitzondering en heeft een klein touchscreen dat snel reageert en makkelijk werkt. Ook is Android Auto en Apple Carplay weer aanwezig, het maakt dat de auto gewoon goed voelt.

Dan komen we bij het grootste minpunt van de Abarth 595: de prijs. Dankzij de 1.4 liter met veel pk's valt hij in energielabelklasse G: knalrood. Dat betekent belastingstraf in de vorm van veel BPM. In dit geval €10.716 oftewel een kwart van de prijs. Een Abarth 595C Competizione kost €39.394, maar met de extra's die deze auto heeft (Brembo, Xenon, nog mooiere velgen etc) komt de testauto op €42.739. Als we de Staatsloterij volgende maand winnen, staat er binnenkort een in de schuur (naast nog wat ander speelgoed uiteraard).

Algemeen
  • Matthijs Goes