Gereden: VanMoof S3 elektrische fiets [RIJTEST]

Even wat anders op de vrijdagmiddag. Midden in de coronacrisis kregen we koorts en werden we gek. Hop, op de fiets! Want elektrische fietsen bestrijden files en files zijn stom. Dit is onze review van de VanMoof S3, zo'n beetje de modernste fiets ter wereld.

VanMoof S3

Ja, we weten dat Autobahn in beginsel een auto(sport)website is, maar als er een ander gaaf vervoermiddel langskomt testen we die gewoon ook. Soms gaat het dan over the last mile (ja, de review van een elektrische step hebt u nog van ons tegoed), maar soms kan het over langere afstanden gaan. De derde versie van de elektrische VanMoof gaat volgens de fabriek tot maximaal 150 kilometer op een batterijlading. Interessant, en zeker in deze tijden waar je ontmoedigd wordt om in de trein of de bus te stappen wellicht een alternatief.

Opa en oma

Waar de meeste elektrische fietsen toch een wat oubollig uiterlijk hebben en allerlei lelijke clunky accu's en motoren, is in de S3 alles verstopt. De dikke framebuizen bieden genoeg ruimte om er een 504 W LG-batterij in te verstoppen. Daarnaast zit er ook een computer in en een GPS-trackingsysteem, zodat het weinig zin heeft om de fiets te jatten.

Als berijder van een klassieke VanMoof No. 3 uit 2010 ken ik de houding op de fiets en die is wat sportiever dan op een standaard elektrische fiets. Doorgaans word je ingehaald door een achterover hellende bejaarde die een kilometer of dertig per uur rijdt. De VanMoof-rijder zit wat meer voorover, lekker gestroomlijnd en met wat meer controle over het stuur.

VanMoof app

Via een app haal je de fiets van het slot en dan kan het rijden beginnen. Je wordt begroet door wat hippe ruimteschipgeluiden uit de onder de bovenbuis ingebouwde speaker. Dat ding doet ook dienst als de bel, als je op het knopje naast het linker handvat drukt. Wie wel eens op een elektrische fiets heeft gereden kent het gevoel van de eeuwige wind in de rug. Zo werkt het ook op de S3. Je kunt meetrappen, maar we ontdekten dat het eigenlijk helemaal niet hoeft. In het crankstel zit een bewegingssensor die checkt of je aan het trappen bent, maar als je tegen de topsnelheid van de fiets aankomt, kunt je gewoon alleen de pedalen draaien om de fiets volgas te laten doorrijden. Een beetje zoals de bezorgers van Thuisbezorgd altijd langs komen jakkeren op het fietspad.

Het komt door de voorwielaandrijving. Het effect valt ook op als je de vier standen van de trapondersteuning probeert. In "1" gaat de fiets ongeveer 22 kilometer per uur, daarna houdt de ondersteuning op, wie harder wil moet harder fietsen, maar zonder meewind. Stand "2" gaat ongeveer 25 km/u enzovoorts, tot 32 km/u in stand "4". Kennelijk hebben de fietsen met een Bosch middenmotor een ander systeem, waarbij je ook in de vergelijkbare stand "1" wel traphulp krijgt boven de 22 km/u, maar dus gewoon een minder harde 'wind mee' voelt.

Daar zit de motor verstopt

Terwijl je rijdt schakelt de fiets automatisch door de vier versnellingen. Het is in het begin even wennen, maar het is heel grappig dat je helemaal niets hoeft te doen. In de app kan je zelf instellen op welk moment de volgende versnelling komt en bij welke snelheid de fiets vanzelf een trapje terug moet schakelen.

Een automatische versnelling lijkt wellicht onhandig, als je ineens een helling tegenkomt in het vlakke Nederlandse landschap schakelt hij immers pas terug als je heel langzaam rijdt. Daar heeft VanMoof een veel leukere oplossing voor in de fiets gebouwd, de Turbo Boost. Naast het rechterhandvat zit ook een knopje en daarmee schakel je de boost in. De fiets geeft dan, zo lang je de knop ingedrukt houdt, maximale power op het voorwiel. De heuvel voor je verdwijnt en je vliegt ertegenop alsof je Tom Dumoulin bent. Je gebruikt hem ook om sneller dan een (spreekwoordelijke) Porsche 911 weg te rijden bij het fietsersstoplicht, of als je snel iemand wilt inhalen (kijk wel uit voor Igmar die uit de tegengestelde richting komt).

Slot

Trap tegen het knopje om de fiets op slot te zetten

Met de verstopte motor en de automatische versnellingsbak is het nog niet gedaan met de moderne frutsels aan de VanMoof S3. De technici van de fietsfabriek hebben ook het slot verbeterd. Het is een kick lock, of trapslot. Eenmaal op je bestemming aangekomen zet je de fiets ergens neer en je trapt tegen het knopje naast de achteras. Het pinnetje slaat door het frame heen en blokkert het wiel. Tegelijkertijd schakelt de motor uit en het GPS-alarm in. Als de fiets beweegt, begint hij eerst vervaarlijk te grommen, ga je door dan wordt het geloei steeds erger (helaas ondervond de UPS-koerier die ons test-exemplaar terug naar VanMoof moest brengen dat ook, sorry daarvoor).

GPS

Wie naast de fiets van €1.998 ook een Peace of Mind service heeft gekocht met verzekering, hoeft de fiets in principe nergens meer aan vast te zetten. Stelen van de fiets is zinloos, hij kan worden teruggevonden. Aangezien niet alle dieven de hogeschool van de straat met succes hebben afgelopen, raden we je toch aan om een ketting te gebruiken, anders moet je steeds wachten to de Bike Hunters van VanMoof je fiets weer terugbrengen.

Conclusie

We reden de hele week dat we de VanMoof testten in de maximale stand, daarbij hadden we de app ook ingesteld op US Speed Limit, dus de motor had zijn volle 350 Watt vermogen beschikbaar (in de EU-stand is dat 250 Watt). Het vertaalt zich in een topsnelheid van ongeveer 32 kilometer per uur, wat lekker vlot is. De accu's lopen dan natuurlijk sneller leeg, maar de opgegeven 60 kilometer lijkt wel haalbaar voor een laadsessie weer nodig is. In de praktijk hebben we nooit zo ver gereden omdat de fiets gewoon iedere avond wil volgeladen werd.

Met een prijs van €1.998 is deze VanMoof S3 meer dan een derde goedkoper geworden dan zijn voorganger. Tegelijkertijd zijn de specs van de fiets verbeterd en lijkt het geheel degelijk in elkaar te zitten. We reden een week met de fiets en vonden geen tegenvallers. Tenzij je het feit dat het opladen binnen moet gebeuren wilt noteren. Deze fiets heeft geen afneembare accu, dus moet de fiets altijd mee als hij opgeladen wordt. Wie geen zin heeft om straks in de post-coronafiles te staan en ook niet met idioot mondkapje in de het OV wil reizen, dit is de oplossing (als je niet al te ver van je werk woont).

Nieuws
  • Matthijs Goes