Maken of kraken: Nissan '340Z' 

Met deze zwaar aangepaste 370Z dagen studenten van de Nissan Automobile College de gasten van de Tokyo Auto Salon uit. Is het retro-chic of gewoon wansmaak?

Maken of kraken: Nissan '340Z' 

Retro-ontwerpen zijn nu al een tijdje gemeengoed. De Fiat 500, Dodge Challenger en Alpine A110 zijn perfecte voorbeelden van hoe je die formule moet toepassen. Je neemt de meest herkenbare elementen van klassiekers en geeft ze een vers modern tintje.

Nergens is het retro-gevoel zo sterk als in Japan. De meest bescheiden sedan, hatchbacks en MPVs hielden er een kitscherige faux-oldtimer variant op na. De fascinatie met gesimuleerd out blik is er zelfs zo groot dat er een compleet merk voor opgericht is: Mitsuoka.

Mitsuoka Galue (Nissan Teana).

Studenten

Voor de Tokyo Auto Salon van 2022 hebben de studenten van twee Nissan Automobile Colleges besloten een eigen retro-ontwerp te maken. De groep nam een dertien jaar oude Nissan 370Z als basis. Het ontwerp van de traditionele sportwagen zit al vol subtiele verwijzingen naar zijn voorvaders, maar dat was voor de studenten uiteraard niet genoeg.

340Z

De groep besloot de Z te fuseren met zijn verre voorvader: de originele Nissan Fairlady Z. Dat model is bij ons veel beter bekend als de Datsun 240Z, 260Z en 280Z (S30). De naam van het project werd daarmee meteen duidelijk: 340Z.

Om de transformatie mogelijk te maken werden voor en achterkant van de 370Z werden bij het grofvuil gegooid en vervangen door S30-afgeleiden.

Seventies Japan

De invloeden van het origineel zijn duidelijk. De ronde koplampen, originele achterlichtern, dunne verchroomde bumpers, de ducktail spoiler en de spiegels op de spatborden zijn puur seventies Japan.

De 18-inch lichtmetalen velgen en de schuin gestapelde uitlaten zijn echter een stuk moderner. Het geheel wordt afgemaakt door striping met '340Z' in het klassieke lettertype. Op de spoiler vinden we ook de Japanse naam: 'Fairlady Z'.

Automaat

Onderhuids is de Nissan verder onaangeraakt. Dat betekent een 3,7 liter V6 met 336 pk en 365 Nm aan koppel. Opvallend: de 340Z is voorzien van een zeventraps Jatco-automaat. Da's niet erg retro. Volgens de studenten is daar echter een goede reden voor: jonge Japanners kiezen er namelijk steeds vaker voor om een automaat-rijbewijs te halen.

Rapportcijfer

De unieke Nissan zal van 14 tot 16 januari aan het publiek getoond worden tijdens de Tokyo Auto Salon. Die show kennende zal het zeker niet het meest vreemde model op de beursvloer zijn, maar we hebben zo'n gevoel dat het ontwerp toch redelijk kan gaan polariseren.

Aan de afwerking valt weinig op te merken, maar de retro-elementen sluiten wat betreft het lijnenspel niet bijzonder goed aan op het ontwerp van de 370Z. Het is voor ons dan ook moeilijk om de studenten een definitief cijfer te geven.

Wat vind jij? Verdient de 340Z een dikke voldoende, of laat je zijn makers het jaar liever even overdoen?

Algemeen
  • Nissan Automobile Colleges