Special: de Nissan Fairlady 240ZG

Een Nissan Fairlady 240Z, maar dan speciaal gemaakt om mee te kunnen doen aan een raceklasse. Klinkt u niet bekend in de oren? Dat kan kloppen, de Nissan Fairlady 240ZG is niet zo beroemd als zijn kleinere broertje en dat maakt hem nog mooier.

In oktober 1971 kregen Japanners de kans om een extra speciale versie van de Nissan Fairlady 240Z te kopen. Nissan wilde namelijk meedoen aan de Group 4-raceklasse en moest daarvoor een auto hebben. De 240Z werd zodanig aangepast om aan de homologatie-eisen te voldoen dat ze hem omdoopte tot een uniek model: de 240ZG, waar de G voor Grand stond. En nee, ook wij weten niet waarom er gekozen is voor Grand.

Om de 240Z om te toveren naar een 240ZG werd er een 'aero-dyna' neus met meer en lichter glasvezel geplaatst. De koplampen kregen een gestroomlijnd stuk plastic om de luchtstroom wat makkelijker over de auto te laten lopen. Hierdoor gingen de topsnelheid, aerodynamica en uiteindelijk andere rijeigenschappen omhoog. De wielkasten werden vergroot met flares, zodat er bredere racewielen onder gemonteerd konden worden. En om de auto bestuurbaar te houden bij hogere snelheden plakte Nissan ook nog een vleugeltje op de achterkant. 

Omdat Nissan de auto maakte met het doel ermee te gaan racen, en niet om er zoveel mogelijk van te verkopen, werd besloten om het productieproces zo simpel mogelijk te houden. Daarom kon de ZG in maar drie kleuren geleverd worden: Grand Prix Red, Grand Prix White en Grand Prix Maroon.

De Fairlady 240ZG werd nooit buiten Japan verkocht en daardoor is zijn geschiedenis ook wat vaag. Het hier getoonde model komt wel binnenkort op de markt. Deze versie is recentelijk opnieuw gespoten in zijn originele kleur Grand Prix Maroon, en heeft een grote restauratie achter de rug. Hij is van buiten en van binnen bijna helemaal hetzelfde als toen hij van de band kwam rollen. 

Onder de auto is het een ander verhaal. Deze Fairlady heeft nog wel zijn eigen 2,4 liter zes-in-lijn motorblok dat goed was voor ongeveer 150 pk en een topsnelheid van 201 km/u, maar heeft daarnaast een geheel geüpgrade ophanging. Ook rolt hij niet meer op de standaard wielen, maar op zwart gespoten 16 inch Watanabe velgen die overigens in 1971 ook niet zouden misstaan. Ook niet origineel, maar wel mooi: het Datsun racestuur. Of de standaard stalen velgen met wieldoppen nog bij de auto geleverd worden, is helaas niet bekend.

De auto gaat eind augustus in Monterey het veilingblok op. Er is geen geschatte prijs beschikbaar, maar gezien eerdere veilingen gaan wij ervan uit dat hij makkelijk een ton kan ophalen.