Te koop: dikke Hummer voor vegans

Een Hummer zonder gorgelende V8 is als een burger zonder vlees, maar anno 2021 zijn beide geen vreemd idee meer. Maak kennis met de Hummer voor hippe vegans.

 Te koop: dikke Hummer voor vegans

Bier zonder alcohol, koffie zonder cafeïne, cola zonder suiker, burgers zonder vlees, festivals zonder lol, grote SUVs zonder V8, het is tegenwoordig allemaal vrij normaal. In dezelfde categorie vinden we deze aparte occasion uit het Amerikaanse Richmond, Virginia. Op het eerste gezicht lijk je naar een volvette Hummer H2 te kijken, maar niets is minder waar. We hebben hier namelijk te maken met de Valess onder de SUVs.

Rasheen

Onder de kap van de vreemd gelijnde zwarte kubus vinden we geen GM Vortec V8 van minimaal zes liter en 320 pk, maar een 1,5 liter, 105 pk sterk viercilindertje van Nissan, gekoppeld aan een viertraps automaat. Het gaat hier namelijk om een Nissan Rasheen uit 1995, een uniek model dat normaal gesproken alleen in Japan te vinden is. Het model is de voorloper van de huidige X-Trail en staat op een vierwielaangedreven platform afgeleid van de Nissan Sunny en Pulsar.

Dat betekent een lengte van slechts 4.2 meter, bijna een meter korter dan een echte Hummer. Ook in de breedte (-34.5 cm), hoogte (-49.2 cm) valt de Rasheen in het niet bij de gigant die hij na-aapt. Het wagentje is zelfs een volledige, rijklare Mercedes C350 (1840 kilo) lichter dan zijn Amerikaanse voorbeeld. Bij het stoplicht laat de benjamin het echter afweten: zelfs de zwakste Hummer is maar liefst 2.2 seconden sneller naar de honderd. Op top komt de Rasheen wel dichtbij: 150 vs 160 kilometer per uur.

De standaard Rasheen heeft al de nodige retro-invloeden.

Japanse kit

Natuurlijk is de Rasheen niet met een Hummer-gezicht van de band af gerold in 1995: de H2 bestond immers nog niet. Iedereen was nog druk bezig met de H1, uiteraard met dank aan ene Arnold Schwarzenegger. De Nissan is omgebouwd met behulp van de Lummern H4 Hummer-kit, een in Japan populaire toevoeging aan het model. Gezien auto's als de Subaru Impreza Casa Blanca en de complete catalogus van Mitsuoka is dat op zich niet zo vreemd.

Funky vleesvervanger

De Rasheen is niet alleen veel kleiner en zuiniger dan een Hummer, maar ook nog eens betaalbaarder. Verkoper Japanese Classics wil $11.995 hebben voor de mini-SUV, omgerekend 10.145 euro. Dat is ongeveer een derde van wat een Hummer H2 in Nederland moet opleveren. Uiteraard zou je nog een flinke som kwijt zijn aan importkosten, maar dan heb je wel een duurzaam Hummertje voor naast de biologische foodtruck.

Bovendien is er op de afdekking van het reservewiel een perfecte Japanse spreuk toegevoegd: "4WD with the feeling of nature and the sense of urban, having a wide range of activities as daily space." We hadden het zelf niet beter samen kunnen vatten. Interesse in deze funky vleesvervanger? De advertentie bekijk je hier.

Algemeen
  • Japanese Classics, Nissan