Mitsuoka Himiko is retro Mazda MX-5

De makers van de Nissan Micra die eruitziet als een gekrompen Jaguar Mk II hebben nu ook de Mazda MX-5 aangepakt. Het resultaat is de Mitsuoka Himiko: een soort van Morgan plus Wiesmann plus Jaguar vermengd met Mazda.

Wie op zoek is naar een klassieke sportwagen die nooit stuk gaat, hoeft niet meer verder te zoeken. Hier is de Mitsuoka Himiko. Het is onderhuids een Mazda MX-5, maar daar zie je aan de buitenkant bijna niet meer van terug, Mitsuoka heeft vrijwel al het plaatwerk van Mazda weggegooid en vervangen door retrolook materiaal. 

De voorkant van de Himiko laat zich het best beschrijven als een poging om een Morgan Aero 8 te zijn. De grote koplampen kijken minder scheel dan de Morgan, maar dankzij de grote gewelfde wielkappen heeft de auto daar wat van weg. De grille lijkt eerder afkomstig van een Morris uit de jaren vijftig. Opvallend zijn de twee zwarte vlakken vooraan, waarschijnlijk moeten ze de illusie wekken dat de spatborden aan de voorkant open zijn.

Achter het voorwiel loopt een soort van driehoek nar achteren om het grote vlak plaatwerk op te breken. Dan zien we de A-stijl en de deur, die rechtstreeks uit de Mazda komen. Bij het achterwiel neemt Mitsuoka het design weer over, met een poging tot een Wiesmann Roadster-bilpartij.

Al met al is het een wonderlijke machine geworden. Wie er in Europa mee gaat rondrijden is zeker een unieke weggebruiker. Wij slaan dit rondje even over, doen ons maar een gewone MX-5, of desnoods een Fiat 124 (Abarth).