Rijden met de nieuwe elektrische Fiat 500

Na ruim dertien jaar is er een compleet nieuwe Fiat 500 in aantocht. Deze keer wordt de stadsauto uit Turijn volledig elektrisch en daar is Fiat trots op. Evenals op de afkomst van de auto, want hij wordt weer in de thuisstad gebouwd. Autobahn kon alvast even een stuk rijden in de auto omdat Fiat er een paar naar Amsterdam bracht.
Fiat 500e

Na de eerste geslaagde poging (maar financieel een mislukking) om een elektrische Fiat 500 te maken, leken de Italianen de handdoek in de ring te hebben gegooid. Gelukkig is dat niet waar en inmiddels is de tweede elektrische 500 een feit. De auto is voor de gelegenheid totaal vernieuwd en dat is te merken. Maar op het oog lijkt het nog precies op de 500, en toch is hij totaal nieuw. En zes centimeter langer en breder, plus natuurlijk de grappige tweedeurs plus een extra deur-versie.

Elektriek

Met twee range opties van 180 of 320 kilometer is de Fiat 500e er vanaf €24.900,-. Met zijn 70 kW elektrische motor haalt de 500e een topsnelheid van 135 kilometer per uur en doet hij nul tot honderd in 9,5 seconden. De batterij is 23,9 kWh groot. Het grotere model heeft een 87 kW motor die 150 km/u kan en een halve seconde sneller op de honderd zit. De batterij in de grote versie is 42 kW. Dat moet hem 320 WLTP-kilometers geven, maar Fiat denkt dat hij in de stad wel 460 kilometer ver moet kunnen komen. Dat betekent bijna nooit opladen. En als het toch moet dan kan het bij een 85 kW snellaadpaal.

Rijden

Enfin, tijd om in te stappen in de Fiat. Er is een parcours in Amsterdam uitgezet dat ons langs allerlei street art (en door de P.C. Hooftstraat leidt). Het eindpunt. is het STRAAT Museum op het NDSM-terrein. Dat museum is overigens een grote aanrader omdat het je alles vertelt over kunst op straat als grafitti en dergelijke, maar dat geheel terzijde.

Geinig puntje van de kunstmatige motorsound die de Fiat maakt: het geluid is ingezongen door een mens en als de auto voor het eerst door de 20 kilometer per uur gaat, speelt het een deuntje. Het is de muziek van de iconische Fellini-film Amarcord ut 1973 (zie de video hieronder voor meer over het geluid).

Level 2

Een van de bijzondere nieuwigheden in deze kleine auto is het grote aantal ADAS-systemen. Wie de cruisecontrol inschakelt kan eigenlijk ophouden met sturen. Niet doen natuurlijk, maar in theorie bestuurt de auto zichzelf en hij stopt in geval van een file en rijdt gewoon weer door als het verkeer weer begint.

In de "Range" modus laat de 500e zich met een voet bedienen. Wie het gaspedaal loslaat wordt getrakteerd op een stevige rempartij. Na enige gewenning is het een heerlijk systeem dat we ook meteen weer missen als we in de elektrische testauto die we deze weken rijden stappen (daarover een andere keer meer). En tja, wat is deze Fiat mooi ingericht van binnen. Goed, we rijden in een van de duurste versies met een cabriodak, maar het is gewoon echt mooi in de auto. Ook mooi is de draadloze connectie voor Android Auto en Apple Carplay. De bediening op het schermpje in het midden werkt prima.

We zijn natuurlijk benieuwd hoe het is om te rijden met de goedkoopste variant, want die maakt elektrisch rijden wel redelijk bereikbaar voor meer mensen. Als u volgend jaar op tijd bent voor de €4.000,- elektrosubsidie van de overheid, dan is hij er dus van €20.900,- en dat is best okay, de grotere accu is overigens ongeveer drieduizend euro duurder. Alleen jammer dat die subsidie ongetwijfeld alweer opgesnoept door anderen.

Motorgeluid is een mens