RAI: 'Elektrosubsidie heeft beperkingen'

Vanaf 1 juli krijgen particuliere kopers van een elektrische auto een subsidie van de overheid. Zowel ANWB, BOVAG, als RAI zijn daarover verheugd, maar de brancheclubs hebben wel de nodige aanmerkingen. De RAI is het felst.

VW e-Up

Omdat elektrische auto's belachelijk duur zijn, heeft de overheid een subsidieregeling bedacht voor particulieren. Nadat alle zakelijke rijders zo'n beetje gratis een elektrische auto hebben gekregen, mochten de overige burgers ook wel eens iets krijgen. Maar uiteraard moet u niet te vroeg juichen, u krijgt alleen subsidie van de overheid als u een auto met vrij veel bereik koopt.

De RAI formuleert het wat netter dan onze vertaling in de kop boven dit artikel: "Van Eijck is minder te spreken over het feit dat de regeling alleen geldt voor auto’s met een actieradius van 120 km of meer. “Die grens heeft geen juridische grondslag en is arbitrair besloten. Hierdoor worden bepaalde merken en modellen feitelijk onverkoopbaar gemaakt en verdwijnen mogelijk van de Nederlandse markt.”"

Met andere woorden: als u een elektrische auto met weinig bereik nodig hebt, omdat u veel in de stad rijdt, dan bent u de sjaak. Van Eijck beklaagt zich verder ook dat de subsidie niet geldt voor auto's van boven de €45.000 (jammer Polestar 2). Dat lijkt een beetje kras, waarom zou je mensen die zoveel geld aan een auto kunnen uitgeven nog meer geld geven? Zijn redenering is dat waterstofauto's daardoor niet in aanmerking voor subsidie komen. Maar waterstofauto's zijn al totaal onaantrekkelijk vanwege de afwezigheid van tankinfrastructuur.

ANWB

Ook de ANWB is vandaag heel erg blij dat de subsidieregeling er is gekomen. De wielrijdersbond is wat minder kritisch dan de RAI en benadrukt voornamelijk dat het voor de consument plezierig is dat ze vanaf vandaag maximaal €4.000 krijgen als ze een nieuwe auto kopen of €2.000 in het geval van een elektrische occasion.

De bond benadrukt dat 40% van de Nederlanders geïnteresseerd is in een elektrische auto en dat twee van de tien Nederlanders verwacht binnen vijf jaar elektrisch te rijden.

Bovag

'Garagistenclub' BOVAG denkt dat de aankoopsubsidie voor elektrische auto's een goede stap is. Aangezien de regelingen eerst alleen gericht waren op zakelijke rijders, is het goed dat nu ook de particulieren kopers en leasers een steuntje ontvangen. BOVAG gooit er echter nog een schepje bovenop door zich af te vragen of een slimme slooppremie ook niet kan meehelpen.

Voorzitter Han ten Broeke: "Zou het niet mooi zijn als we deze EV-aanschafsubsidie kunnen aanvullen met een slooppremie? Je ruilt je oude diesel in en koopt er een mooie gebruikte EV voor terug. Of je kiest een gloednieuwe via private lease. Dan wordt elektrisch rijden voor nog meer mensen bereikbaar. En je doet het milieu er ook een groot plezier mee, want je zet de vergroening van het wagenpark in een hogere versnelling. Natuurlijk moet je ook een veel schonere benzine-occasion kunnen terugkopen. Onze ideeën voor zo’n sloopregeling liggen al een tijdje in Den Haag, we hopen dat het kabinet er snel werk van maak. In het kader van de kick-start van de economie is iedereen op zoek naar stikstofruimte. Als het gaat om wegverkeer is dit de maatregel die het meeste oplevert aan reductie van stikstofuitstoot. Ik zeg: pak die kans."

Wie vandaag een elektrische auto bestelt kan vanaf 1 juli (juuuulij) hier terecht.

Wordt het een DS3 Crossback E-Tense, een VW e-Up, een Seat Mii Electric?

Elektrisch
  • Matthijs Goes