BREEK. €4.000 subsidie voor kopers elektrische auto

Particuliere autokopers van Nederland: u kunt juichen. Nadat heel zakelijk leasend Nederland in december zijn gratis Tesla Model 3 kon ophalen, kunnen nu de gewone mensen ook subsidie krijgen, als u een nieuwe of tweedehands elektrische auto koopt.

VW e-Up

Vanaf 1 juili dit jaar krijgen kopers van een nieuwe elektrische auto €4.000 aankoopsubsidie. Kopers van een tweedehandsje krijgen €2.000 uit de staatskas. Met de maatregel wil de regering ervoor zorgen dat ook de particulier ervoor gaat kiezen om uitstootloos te rijden.

Minister Van Veldhoven van I&M schrijft: "Een elektrische auto moet voor veel meer mensen bereikbaar worden dan alleen de zakelijke rijders. Er zijn steeds meer verschillende elektrische auto’s te koop en ze worden gelukkig steeds goedkoper in het gebruik. Maar veel mensen hikken aan tegen de aanschafprijs. Met deze regeling wil ik die drempel lager maken, zowel voor mensen die een nieuwe auto willen als die gaan voor een schone tweedehands. Met name voor die laatste categorie is het ook van belang dat er nu meer zekerheid komt over de batterij."

De aankoopsubsidieregeling moet ervoor zorgen dat er meer betaalbare elektrische auto's op de markt zijn. In het persbericht van het ministerie staat: "De regeling is bedoeld om elektrisch rijden voor particulieren in een middenklassenauto dichterbij te brengen. Daarom komen alleen emissieloze personenauto’s, zowel gebruikt als nieuw, met een oorspronkelijke cataloguswaarde tussen de 12.000 en 45.000 euro en minimale actieradius van 120 kilometer in aanmerking. Ook moet de auto enkele jaren in Nederland bij dezelfde eigenaar blijven."

Er zitten wel wat haken en ogen aan de subsidie, die u even goed in de gaten moet houden: "Als mensen hun leasecontract binnen vier jaar beëindigen, stopt ook de subsidie, die in maandelijkse termijnen wordt uitbetaald. Eigenaren die binnen drie jaar een andere auto kopen, betalen een deel van de subsidie terug."

Met de nieuwe regeling die ook geldt voor tweedehands elektrische auto's loopt Nederland voorop in Europa. Dat komt uiteraard ook omdat Nederland zo ongeveer het enige land in de EU is waar inmiddels al elektrische auto's als tweedehands worden aangeboden.

Het is nog steeds een voorstel van de minister, maar gezien de grote gewilligheid van de tweede kamer om milieumaatregelen te nemen (denk aan de maximumsnelheid), valt te verwachten dat het voorstel snel wordt aangenomen. Dan kunt u in juli al uw nieuwe elektrische auto met €4.000 korting ophalen.

Wordt het een DS3 Crossback E-Tense, een VW e-Up, een Seat Mii Electric of toch gewoon een Tesla Model 3?