Het is regenachtig in Parijs als we instappen voor een flinke rit in de DS 3 Crossback E-Tense. Net voor de spits begint vluchten we de stad uit naar de kasteelrijke omgeving ten westen van de Franse hoofdstad. De route voert over de beruchte Periphérique, maar gaat ook een tolweg op en daarna over de kenmerkende Franse departementale wegen, die door kleine dorpjes voeren en door het land kronkelen. Prima om een auto flink aan de tand te kunnen voelen dus.
We beginnen echter aan de laadpaal naast het tennisstadion van Roland Garros. DS wil dat we zelf de stekker uit het stopcontact trekken om ons te laten ervaren hoe makkelijk dat gaat. Ehh, ja dat gaat zoals het bij elektrische auto's al jaren gaat. Enfin, we stappen in en zien een luxe interieur, DS is immers een premium brand. Er is veel aandacht besteed aan de leersoorten en materialen die in de auto verwerkt zijn. Het voelt goed aan en het geheel is overzichtelijk. De DS 3 Crossback E-Tense heeft een digitaal dashboard dat vanaf het stuur ingesteld kan worden en waarop allerlei gegevens over de aut0, de route en de accu's weergegeven worden. In de middenconsole zit ook een touchscreen waarmee het infotainment en het klimaat wordt bediend. Daaronder heeft DS een aantal knoppen waarmee je snel door het menu van de auto kunt zappen. Dat zijn - in tegenstelling tot in de DS7 Crossback - allemaal touchknopjes en dat werkt net wat minder intuïtief, want je moet goed kijken of je niet per ongeluk het verkeerde knopje aanraakt.
We starten de motor en horen uiteraard niets. De versnellingspook (al heeft de auto geen versnellingen) gaat in D en we zoemen weg. Eigenlijk klopt dat niet, want je hoort niets. DS geeft hoog op over de extra isolatie die in de E-Tense-versie van de DS 3 Crossback zit. Eén van de dingen die die isolatie goed wegwerkt is het kunstmatige motorgeluid dat de auto onder de 50 kilometer per uur maakt, in het interieur is daar niets van de te merken.
Rijdend valt meteen op dat dit een van de eerste elektrische auto's is die we rijden waarin we het rempedaal echt nodig hebben. Standaard doet de auto nauwelijks aan regeneratief remmen, volgens DS is dat bewust omdat de DS 3 Crossback voor hun klanten de eerste elektrische auto wordt en hij dus zoveel mogelijk als een auto met verbrandingsmotor moet aanvoelen. De versnellingspook nog een keer omlaag trekken zet de DS 3 in de stand B (Brake), waardoor hij wel regenereert. Daarbij valt op dat de remwerking bij volle accu's nogal tegenvalt, pas als er wat elektriciteit is verdwenen uit het pakket begint het regenereren echt. We rijden echter meteen tegen een opstopping aan en schakelen de actieve cruisecontrol in, waardoor de auto zelf alles regelt. De DS 3 heeft level 2 autonomie en dat zorgt in de file voor veel vrije tijd.
Als het weer wat rustiger wordt trappen we het gaspedaal vol in. In 9 seconden rijdt de DS 3 E-Tense naar de 100 km/u. Dat is geen duizelingwekkende versnelling, maar daarvoor rijden we ook niet met deze automet een 136 pk/260Nm motor. Ook de topsnelheid van 150 kilometer per uur is niet spectaculair, maar dat is eveneens geen reden om een elektrische """B-segmenter""" aan te schaffen.
Op een kronkelige bergweg schakelen we de auto in de sportiefste drive mode, met de regeneratieve remmen aan. Het stuurt prima en we gaan steeds sportiever rijden. Een van de dingen die opvalt is dat de automatische matrix-ledverlichting meteen het grootlicht inschakelt. De auto zorgt ervoor dat de tegenliggers niet verblind worden, althans dat beweert de folder. We schakelen toch liever zelf het grootlicht aan als het nodig is, want rijden met de zon op zak is niet echt nodig in de late middag. Hoewel, op een Y-kruising gaat het bijna mis: we blijken volgas/-stroom over een stopstreep te zijn geknald en kunnen alleen met een noodstop voorkomen dat we in de rechterflank van een BMW M3 Cabrio vliegen. De remmen van de DS 3 Crossback E-Tense werken in ieder geval prima, want de crash materialiseert zich niet.
Uiteindelijk komen we na een rit van ongeveer 120 kilometer weer teug in Parijs. Op de bijna-botsing na is er weinig aan te merken op de middag in de DS 3. We hebben nog ongeveer tweederde van de accu over als de auto weer bij de parkeerplaats staat. Het bereik van 320 kilometer op een lading in de 50 kWh-batterij is dus vrij reëel te noemen. Opladen aan een publieke laadpaal moet volgens DS in vijf uur voor elkaar zijn, thuis aan een lader duurt het 7:30 uur. Bij een Fastned of dergelijke snellader laad je van nul naar 80 procent in een half uur.
De DS 3 Crossback E-Tense staat vanaf €43.190 bij de dealers.