Eindelijk: ook gewone mensen krijgen subsidie voor elektrische auto

In 2019 kreeg alle rijke mensen van Nederland ineens gratis een elektrische auto in de schoot geworpen waarover ze geen (of weinig bijtelling betalen). Gefeliciteerd! Gelukkig mogen ook gewone mensen nu profiteren. U krijgt €4.000. Waarschijnlijk.

Skoda Citigo-e iv

Nadat in december 2019 de elektrische auto's de dealers uitvlogen alsof ze gratis waren (de baas betaalt immers), is de markt voor milieuliefhebben in januari 2020 totaal ingestort. Alle leaserijders van Nederland eten voortaan grote rode biefstukken die ze gehaald hebben in hun """schone""" elektrische wagen. In de tussentijd stond de rest van Nederland langs de kant te kijken, want wie geen leasebudget heeft, is genaaid. Geen gratis dingen, geen meevallertjes en andere leuke dingen voor Jan Modaal.

Dat lijkt echter te gaan veranderen vanaf 1 juli van dit jaar. RTL Nieuws meldt dat er een aankoopsubsidie komt voor particulieren die een elektrische auto aanschaffen. Ook een tweedehandsje wordt gesubsidieerd, zodat alle leasebakken niet onmiddellijk naar het buitenland verdwijnen en het CO2-neutrale effect meteen weer wegvloeit.

Volgens het bericht van RTL krijgen kopers van een elektrische auto die minder dan €45.000 kost straks een subsidie van €4.000. Een tweedehandsje wordt gesteund met €2.000. Voorwaarde is wel dat de auto's via een vakhandel worden gekocht, want als particulieren zelf een carroussel opzetten wordt het allemaal wel erg fraudegevoelig.

De aanschafsubsidie wordt tot 2025 stapsgewijs afgebouwd. Snel toeslaan is dus het devies. De exacte details van de regeling worden binnen een paar weken bekendgemaakt. Toch geven we vast een snel rekenvoorbeeld op basis van de goedkoopste elektrische auto die momenteel te krijgen is, de Skoda Citigo-E iv. De Tsjechische versie van de VW e-Up! en Seat Mii Electric kost €23.290 en met €4.000 korting blijft daar nog maar €19.290 van over. Zo wordt dat hele milieudeugen ineens een stuk betaalbaarder.