Gereden: Seat Mii Electric

De familie Seat Mii, Skoda Citigo en Volkswagen Up! gaat elektrisch. Het kleintje van de VW Groep kreeg een zwik accu’s mee en een klein elektromotortje. We vlogen met Seat naar de introductie in Madrid om de auto eens een beetje aan de tand te voelen.

Seat Mii Electric

2020 wordt het jaar van de elektrische auto’s. Niet alleen komt de VW ID.3 naar de markt om u uit uw benzine- of dieselslurpende leasewagen te lokken, ook de privékoper of privateleaser moet elektrisch. Daarvoor is er onder meer de Seat Mii Electric. Onder de voorstoelen ligt een lithium-ion accupakket(je) van 32,3 kWh. Goed voor een WLTP-bereik van 260 kilometer. Blijft u vooral in de stad, dan is het bereik echter een indrukwekkende 360 kilometer, waardoor de auto makkelijk een tijdje met een lading kan rijden.

Over dat rijden gesproken, dat gaat perfect. De Mii met een benzinemotor reed altijd al leuk. Ondanks het mini-formaat is het een echte auto. Het was de vraag of de toevoeging van een paar honderd kilo aan batterijen het rijgedrag niet zou verpesten. Gelukkig blijkt dat helemaal niet het geval. Sterker: het lijkt er eerder op dat hij nog wat steviger op de weg ligt.

Omdat het een elektrische auto is, komt hij nogal snel van zijn plaats. In 3,9 seconden sprint het kleintje van nul naar vijftig kilometer per uur (het is een stadsauto, dus dat is de benchmarksprint). Natuurlijk kan hij ook naar honderd kilometer per uur, maar dat klinkt een stuk minder indrukwekkend: 12,3 seconden. De Mii Electric is begrensd op 130 kilometer per uur. Dat klinkt laag, maar goed, u mag toch maar 100 kilometer per uur, dus het scheelt boetes. Daarnaast kost harder rijden in een batterijmobiel gewoon heel erg veel stroom en dat maakt het oneconomisch om harder te rijden.

‘Hard’ gaan in de Mii levert regelmatige bezoekjes aan de laadpaal op. Daar sta je dan vier uur en een kwartier. Althans, dat is de 7,2 kW AC-laadpaal op straat. Een snellader kan het iets sneller, in een uur laadt de Mii met 40 kW DC. Thuis aan het gewone stopcontact kan ook, maar dan duurt het bijna de hele nacht.

Van binnen heeft Seat de Mii Electric wat opgeknapt met een fris interieurkleurtje en een nieuwe app om de auto aan de smartphone te koppelen. Er zit geen echt schermpje in het dashboard, want dat heeft een smartphone ook. Via de app zijn allerlei gegevens over de auto, de accu en dergelijke af te lezen op de telefoon die in een houder op het dashboard kan.

Voor autokopers is het balen dat u in Nederland woont en niet in Duitsland. Dankzij de €6.000 subsidie van Mutti Merkel kost een Mii Electric daar slechts €18.000, wat zich vertaalt in een privatelease maandbedrag van €145. In Nederland heeft u pech, want hier moet u €23.400 neerleggen. Full operational lease kost daarbij €269, maar dat is een zakelijk tarief. Private lease kan waarschijnlijk voor een stuk lager (zeker gezien het feit dat Skoda zijn Citigoe iV voor €199 in de privélease aanbiedt).

VIDEO.