Skoda's eerste elektrische auto heet Citigoe

Hoe? Citigoe? Nee, Citigo-e. Of, nog specifieker, CITIGOe iV, met een 'e' in superscript. Welke paarse broek heeft bedacht dat dit een goed idee is?

Enfin, terug naar de essentie: de elektrische Citigo komt een half jaar voor Volkswagens ID.-offensief, en loopt dus enigszins op de troepen vooruit. Het is echter geen op zichzelf staand model, maar een elektrische versie van de bekende A-segmenter uit de familie Up/Mii/Citigo. Skoda mikt met de auto op stadsverkeer, en hiervoor is hij met 36,8 kWh aan batterij en een WLTP-bereik van 265 km vrij royaal bedeeld. Een concurrent als de Smart Forfour doet het met de helft aan capaciteit.

De kleine Skoda - die vanaf de tweede helft van 2019 op de markt komt - heeft een 61 kW/83 pk sterke elektromotor, en is in staat in 12,5 s van 0-100 te accelereren. Niet dat u hier in de stad veel aan hebt, maar als het moet kan de auto een stukje snelweg meepakken: de maximumsnelheid bedraagt 130 km/u.

Dankzij het relatief bescheiden accupakket is het mogelijk de Citigoe in een nachtje aan een normale SchuKo-stekker (2,3 kW) voor 80% vol te laden. Mits u een lange slaper bent, dat wel, want dit duurt 12,5 uur. Aan een 7,2 kW-laadpunt ligt de tijd op ruim 4 uur, snelladen kan ook, in dit geval slikt de Citigoe 40 kW, en is het autootje in een uurtje vol. In de praktijk zal er echter niet zoveel snelgeladen worden, gokken we zo. 

Voor de goede orde, van nu af aan noemen we deze auto 'de elektrische Citigo' en niet 'CITIGOe iV' -waarbij we ons afvraagt hoe Skoda de hybridevriant gaat noemen... De auto is herkenbaar aan zijn gesloten grille, en het ontbreken van een uitlaat, uiteraard. Achterop staat geen logo, maar de letters 'S K O D A', een nieuw dingetje waar met de Scala mee werd begonnen.