Officieel: maximumsnelheid 'op korte termijn' terug naar 100 km/u

De maximumsnelheid op autosnelwegen gaat - in het kader van stikstofbestrijding - officieel naar 100 km/u. Dat maakte het kabinet vandaag in een persconferentie bekend. De maatregel is omringd door vraagtekens en onduidelijkheden.

100-borden

Dat de 100-limiet op de autosnelwegen er komt, komt niet als een verrassing: gisteren lekte het plan al uitgebreid uit. De toelichting van minister-president Mark Rutte en minister van Nieuwenhuizen (IenM) was echter van een theatraal niveau, waar een vallende Neymar nog een puntje aan kan zuigen. Vooral Rutte ging flink op het orgel, met soundbytes als "ongelooflijk [..] balen dat de 130 verdwijnt. Maar als heel veel banen verloren zouden gaan en ik zou weten dat met de Kerst mensen thuiszitten die geen werk meer hebben omdat ik wil dat iedereen 130 blijft rijden, kan geen VVD'er zich meer in de spiegel aankijken".

Rutte ging nog een stapje verder, en bestempelde de stikstof en PFAS-crisis als eentje die hij als premier nog niet eerder heeft meegemaakt. "Dit is in zijn complexiteit onvergelijkbaar met de vluchtelingencrisis uit 2015 en 2016." Trut, alsjeblieft: het gaat hier om het handhaven van een set strenge regels die we ons nota bene zelf opgelegd hebben. Laten we vooral niet te melodramatisch doen.

Gefaseerde invoering '100'

De BV Nederland haalt zich met de maatregel in ieder geval weer een enorme berg nutteloze werkverschaffing op de hals. Alsof we daar nog niet genoeg van hadden met de constante upgrades van kleine stukjes 120 naar 130... Nu gaat alles in een grote klap terug naar 100, tegen grote kosten, want er moeten weer tal van bordjes vervangen worden. Je kunt echter onmogelijk elk baanvak in een keer van de juiste bebording voorzien. Dat gaat dus in fasen.

De stukken weg met matrixborden erboven zijn het makkelijkst: hier kan je gewoon permanent '100' op vertonen, dan hoef je de borden 'op de grond' ook niet weg te halen. Maar echt duidelijker wordt het er niet op. 

Een begindatum voor de 'actie 100' is niet gegeven. Het ministerie zegt alleen: "Een zo snel mogelijke verlaging van de maximumsnelheid overdag op alle autosnelwegen in Nederland naar 100 km/u is één van de maatregelen om de neerslag van stikstof te verminderen en zo nieuwe initiatieven mogelijk te maken. Een deel van deze ruimte gaat naar zeven grote infrastructuur (MIRT)-projecten. Het gaat daarbij om de volgende zeven projecten: A27/A12 Ring Utrecht, A1/A28 knooppunt Hoevelaken, A6 Almere-Lelystad, A4 Haaglanden, A27 Houten-Hooipolder, Innova 58 Tilburg-Eindhoven en Innova 58 Annabosch–Galder. Voor wegen waar nu een maximumsnelheid van 120 of 130 km/u geldt, blijft deze gelden in de avond en nacht (19.00-6.00 uur)."

Enfin, u zult maar ergens in Franeker wonen, en nu met maximaal 100 km/u de A31 richting Leeuwarden moeten afleggen. Terwijl er daar nauwelijks stikstof wordt uitgestoten. Waar zijn we helemaal mee bezig, Nederland?? We zetten - voor de volledigheid - nog even alle snelheidskaartjes onder elkaar, voor zowel dag als nacht:

Strooien

Het is onduidelijk hoe lang deze """tijdelijke maatregel""" stand houdt. Daar zullen waarschijnlijk een paar dozijn 'evaluatiemomenten', vergaderingen en rapporten overheen gaan.

Resteert de vraag: kunnen we, met al die PFAS, nog wel strooien in de winter? Het antwoord hierop is helder: ja (tenzij u zich helemaal zwart schminkt, dan liever niet, red.). "Rijkswaterstaat koopt strooizout in bij de leverancier Eurosalt en dit zout voldoet aan de Europese normen."