Als we ergens in Nederland geen gebrek aan hebben, dan is het wel aan verkeersborden. Sinds 130 de norm werd en er op elke vierkante meter geëvalueerd wordt wat nou precies de Vmax zou moeten zijn, was het aantal verschillende maximumsnelheden op onze autosnelwegen nooit zo groot. En we mogen nou niet bepaald klagen over de aanduiding: levensgrote borden links en rechts als de toegestane snelheid wijzigt, en op sommige plekken ziet u deze ook nog op de hectometerpaaltjes. Maar kennelijk is dit niet voldoende.
Het CDA stelt daarom voor om ook de matrixborden permanent in werking te stellen. Nu branden deze alleen wanneer er een file op komst is - en dus een beperking van de snelheid nodig is - of om een rijstrook af te kruisen, danwel het verkeer naar een andere baan te dirigeren. In de toekomst moeten ze altijd aan staan, met de maximumsnelheid van 100/120/130 in beeld. Hoeft u nog minder op te letten op de weg, want het wordt elke 500 meter toch voorgekauwd hoe hard je mag.
Dit lijkt ons nogal een overbodig idee, dat de levensduur van de borden verkort, en het stroomverbruik omhoog jaagt. Lekker nuttig, in een tijd waarin alles zuiniger en kimaatneutraler moet. Een meerderheid van de Tweede Kamer is het met ons oneens, want een CDA-motie (met mede-indieners SGP en SP) werd gisteren aangenomen. De motivatie dat "maximumsnelheden op snelwegen afhankelijk kunnen zijn van het moment op de dag, op één snelweg geregeld kunnen wisselen en onlangs snelheden langs bepaalde Natura 2000-gebieden die gevoelig zijn voor stikstofuitstoot zijn veranderd" was voor voldoende Kamerleden steekhoudend genoeg.