Sinds 2020 zijn we verplicht om tussen 7:00 en 19:00 met een slakkengangetje over de Nederlandse 'snelwegen' te tuffen. Dat doen we uiteraard niet voor de lol, maar om extreem gevoelige natuurgebieden te beschermen en bouwprojecten mogelijke te maken.
Boven de 100 stootten we met z'n allen kennelijk veel teveel stikstof uit. Tussen 19:00 en 07:00 is die uitstoot echter opeens niet zo relevant meer.
Geen effect
Naast het verlagen van de maximumsnelheid probeerde het kabinet destijds de stikstofdoelen te halen door het doorstrepen van bouwprojecten en het massaal uitkopen van boeren.
Uit een rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving, de Wageningen Universiteit en het RIVM blijkt echter dat het beleid van demissionair stikstofminister Christianne van der Wal (VVD) kant nog wal raakt. De plannen die voor zoveel weerstand, protest en verdeeldheid gezorgd hebben zouden namelijk géén meetbaar effect gehad hebben op de staat van die zo cruciale natuurgebieden.
Nog méér reductie
Het stikstofbeleid is dus aantoonbaar onzinnig. Goed nieuws, zou je denken. Dan kunnen we er immers gewoon mee ophouden. Dat is echter niet de conclusie van het rapport. In plaats van alles op zijn beloop laten moeten we eigenlijk nog veel harder gaan ingrijpen.
'Nieuwe wetenschappelijke inzichten' hebben namelijk aangetoond dat de depositiewaarden van stikstof nog verder zijn aangescherpt. De uitstoot moet dus nog veel meer verminderd worden om de doelen te gaan halen. De logische conclusie is dus nog minder bouwen, nog meer boeren uitkopen en nog langzamer gaan rijden.
Mocht er ooit een kabinet komen met ene G. Wilders aan de macht, dan is het nog de vraag of de lijn uitgezet door het rapport gevolgd zal worden. Of dat meteen betekent dat de snelheid omhoog kan valt nog te bezien.
- NL Beeld / Proshots, NL Beeld / Regiofotografie