Op Autobahn ging het de laatste weken vooral over stikstof, maar er is nog een ander 'probleem' dat de bouwsector en het wegverkeer in de weg zit: poly- en perfluoralkylstoffen, kortweg PFAS. Deze stof zit in onder andere anti-aanbaklagen van koekenpannen, ski-kleding, tapijtreiniger, pizzadozen, en nog een miljoenmiljard andere producten. Eerste onderzoeken wijzen erop dat de stof in ieder geval schadelijk is voor de volksgezondheid, maar meer onderzoek is nodig. We kunnen ons echter voorstellen dat de Rijksoverheid een nieuw asbest-scenario graag wil voorkomen.
Wat dit met auto's te maken heeft? Kennelijk is het strooizout, dat wij al sinds jaar en dag over onze wegen uitstorten om te voorkomen dat iedereen eraf glijdt, rijk aan schadelijke stoffen. De Nederlandse Zoutbank (een soort Iron Bank, maar dan voor strooizout) liet zijn handelswaar eens testen, en de resultaten waren volgens directeur Ardin Bos niet bemoedigend. De Telegraaf tekent op: "Uit een eerste analyse is gebleken dat er te veel schadelijke stoffen in strooizout zitten. Er zijn te hoge PFAS-waarden gemeten, maar we willen graag een second opinion. Later deze week krijgen we duidelijkheid over die resultaten".
De Nederlandse PFAS-norm is - wellicht uit overwegingen van 'better safe than sorry' - zeer streng: grond mag per kilogram niet meer dan 0,1 microgram PFAS-stoffen bevatten. Als we vervolgens PFAS-rijk strooizout met tonnen over de grond gaan strooien kunt u zich voorstellen dat dit niet helemaal volgens wens van de Rijksoverheid verloopt. We gaan meemaken of dit ook zo'n groot verhaal wordt als de stikstofcrisis, of dat het met een sisser afloopt. Het wordt er in ieder geval niet makkelijker op de economie draaiende te houden. Als het daadwerkelijk gaat vriezen lijkt het ons wel dat Rijkswaterstaat zijn ruim 500 strooiwagens gewoon inzet. De 350 sneeuwploegen en de bazige Firestorm die op het depot staan in ieder geval. De VID - die in 2018 door Rijkswaterstaat werd opgeslokt - opperde destijds nog om met gladheid maar helemaal binnen te blijven. Dat kan ook natuurlijk.